Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ dobio najmoderniju angio-salu !!!

  • Izvor: novosti.rs

29/06/2018

[views]

NAJSAVREMENIJA angio-sala u regionu otvorena je u petak u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Ova hibridna kateterizaciona sala, koja može da bude konvertovana u operacionu salu za kardiohirugiju i vaskularnu hirurgiju, uz istovremeno korišćenje svih mogućnosti same angio-sale, u petak je zvanično počela s radom.

Od sada će na jednom mestu moći da se izvrši kompletna dijagnostika, kao i interventne, kardiološke i kardiohirurške intervencije. Novi softver i slika koja se dobija olakšavaju tumačenje nalaza, omogućavaju preciznija merenja suženja krvnih sudova i olakšavaju donošenje odluke o daljem lečenju pacijenta.

– Angio-sala je proizvod poslednje generacije i višestruko prevazilazi dosadašnji tehnološki nivo – kaže za „Novosti“ prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta „Dedinje“. – Izuzetno mi je drago što je „Dedinje“, koje radi najviše dijagnostičkih i operativnih procedura, dobilo ovakvu salu. Kada se za dve nedelje bude formirao najsavremeniji skener, onda će ovo biti najmoćniji dijagnostički centar za kardiovaskularne bolesti u regionu.

Osim kvaliteta slike, rezolucije i sigurnosti kojom se izvode procedure, nova hibridna kateterizaciona sala omogućava i smanjenje zračenja.

– Izloženost štetnom zračenju, kako pacijenata tako i lekara koji izvodi proceduru, znatno je umanjena, tako da mogu biti više puta tretirani bez znatnog povećanja rizika od rendgenskog zračenja – objašnjava prof. Milovan Bojić.

Prema njegovim rečima, angio-salu je finansirala Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

– Institut „Dedinje“ nije učestvovao u odabiru, tenderu ni plaćanju, već smo salu dobili posredstvom državnog tela, koje se bavi opremanjem, kupovinom i montiranjem sale. Naš zadatak bio da je prihvatimo i prođemo obuku za korišćenje, što smo sa zadovoljstvom učinili – kaže naš sagovornik.

>

Priliku da svečano otvori salu sa tehničko-tehnološkim karakteristikama poslednje generacije imao je akademik prof. dr Miodrag Ostojić, za koga je ova sala „ostvarenje Hipokratovog sna“, jer pruža mogućost da se na jednom mestu kardiovaskularna bolest ne samo dijagnostikuje već i leči.

Posredstvom Vlade Republike Srbije, prethodna sala koja je dobrom stanju, prebačena je u zdravstveni centar u Kruševcu, gde će omogućiti bolju dijagnostiku i lečenje bolesti srca i krvnih sudova, po kojima se Srbija nalazi u samom evropskom vrhu.

NAZIV SALE „DR SRETEN GRUJIČIĆ“

NA svečanom otvaranju, direktor Instituta „Dedinje“ otkrio je da će nova angio-sala poneti ime „Dr Sreten Grujučić“.

– Salu ćemo tako krstiti, kako bismo ukazali poštovanje našem kolegi, neverovatnih ruku i ideja, radiologu dr Sretenu Grujičiću, koji je nedavno preminuo – kaže direktor Milovan Bojić.

DRUŠTVO