DVA aviona “ Er Srbije“ danas su vratila naše državljane iz Moskve i Dohe koji su zbog situacije sa virusom korona ostali na aerodromima !!!

22/03/2020

DVA aviona “ Er Srbije“ danas su vratila naše državljane iz Moskve i Dohe koji su zbog situacije sa virusom korona ostali na aerodromima .

Upravo je sleteo prvi avion sa srpskim državljanima koji je Vlada Srbije poslala kako bi ih vratili u domovinu, prenosi portal novosti.rs


Foto: ilustracija-pixabay

Po naredbi Vlade Republike Srbije, naša dva „Erbasa A320″ poletela su za Dohu i Moskvu kako bi vratila kući srpske državljane“, piše u objavi „Er Srbije“ na Tviteru.

Inače, na aerodromu u Dohi više od 40 Srba čeka na povratak kući. Oni su se u vreme zatvaranja granica i ukidanja saobraćaja našli u Aziji što turistički ili zbog posla, a ima i naših studenata. 

Mnogi od ovih putnika zatražili su pomoć od ambasada i javnosti u Srbiji putem društvenih mreža. Vlada Republike Srbije je u međuvremenu napravila sajt „Tačka povratka“ na kome se nalazi formular za građane koji imaju problem da se vrate u Srbiju.


Na sajtu se navodi da su granice Srbije u potpunosti zatvorene od 20. marta zbog suzbijanja pandemije korone virusa i pozivaju se građani koji su trenutno u inostrantvu da im se jave.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će biti veoma zahtevno da se obezbede dozvole za sletanje i da se u ovom trenutku izbave svi Srbi u inostranstvu. 

On navodi da Vlada i Ministarstvo u dogovoru sa predsednikom evidentira ljude koji su negde „zarobljeni“, a prioriteti su deca, učenici, studenti, bolesni koji su se lečili u inostranstvu, ljudi koji su na službenim putovanjima, a na kraju turisti.

DRUŠTVO