DANAS JE USKRS !!!

26/04/2021

Pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar, danas praznuju najveći hrišćanski praznik – Uskrs, ali ove godine u senci pandemije korona virusa i ograničenog kretanja.


Većina pravoslavnih crkava pozvala je svoje vernike da se pridržavaju mera uvedenih radi suzbijanja korona virusa, da ne idu u hramove, već da uskršnje liturgije prate preko televizije.

Srpski patrijarh Irinej služio je u ponoć Uskršnju liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu, koju su prenosili RTS i agencija Tanjug.

U Uskršnjoj poslanici on je poručio da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.


„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, rekao je patrijarh Irinej.

U Srbiji je tokom praznika na snazi policijski čas, najduži od uvođenja vanrednog stanja, koji će trajati do utorka u 05.00 ujutru, ukupno 84 sata.

Tako će i zabrana kretanja, kao mera u borbi protiv epidemije virusa korona, trajati tokom uskršnjih praznika.

Patrijarh srpski Irinej porucio je u vaskršnjoj poslanici da ovogodišnji praznik dočekujemo i slavimo u teškim uslovima, u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti docekivali i slavili i da upravo zbog toga moramo uciniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koje ulažu napore kako bi nas zaštitile od zaraze.

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti“, rekao je patrijarh.

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs, najveći i najradosniji hrišćanski praznik.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“.

Vaskrs ili Uskrs ove godine crkva i vernici neće obeležiti u skladu sa tradicijom, već u skladu s merama i preporukama o sprečavanju širenja zaraze korona virusa.

Uskrs je suština hrišćanskog učenja i oznacava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Za hrišćane je praznik vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.

DRUŠTVO