Danas je sveti Kliment, Karađorđeva slava!!!

  • Autor: Dragana Marinković

07/12/2020

Na današnji dan, dan svetog Klimenta Vožd Karađorđe slavio je Krsnu slavu.


rong>Sveti Kliment je svetitelj kojem se Vožd Karađorđe molio pred svaki boj sa Turcima. Sveštenomučenik Kliment episkop Rimski je rođen u Rimu. Pripadao je carskom rodu. Savremenik je svetih apostola. Majka i dva brata ploveći po moru, zanešeni burom izgubiše se. Njegov otac je krenuo da ih traži, pa se i on izgubi. Tada je Kliment krenuo na istok da traži svoje roditelje i braću. U Aleksandriji upoznaje Apostola Varnavu i Apostola Petra, i zajedno nađoše Klimentovu porodicu. Kliment se nije odvajao od velikog apostola koji ga je postavio za episkopa  pre svoje smrti. Car Trojan ga je proterao u Herson, u kom je Kliment našao oko dve hiljade izgnanih Hrišćana. Svi su bili zaposleni na tesanju kamena na jednom bezvodnom mestu. 

Molitvom je izveo vodu iz zemlje i obratio je u Hrišćanstvo neverne meštane. Na tom mestu za jednu godinu podignuto je 75 crkava. Da ne bi dalje širio hrišćansku veru, Kliment je bio osuđen na smrt i utopljen u more s kamenom o vratu. Njegove čudotvorne mošti su izvađene iz vode u vreme svetih Kirila i Metodija.


Od 1890. godine, zbog tragičnih događaja u porodici, Karađorđevići su uz blagoslov mitropolita Mihaila promenili Krsnu slavu. Smrt princeze Zorke i tek rođenog sina podstakla je princa Petra(kasnije kralja) da donese ovu odluku. Od tada Karađorđevići slave Svetog Andreju Prvozvanog(13. decembar). Na taj dan je osvojen Beograd 1806. godine a 1830. godine knez Miloš je čitao Hatišerif, nakon čega je ovaj svetitelj bio državni praznik Kneževine Srbije. Od kada Karađorđevići slave Svetog Andreju, drugi ogranak porodice, Marinkovići, slave svetog Klimenta.

DRUŠTVO VESTI GRADA TOPOLA