Danas je OGNJENA MARIJA !!!

  • Izvor: magazin.novosti.rs

30/07/2020

Ovaj praznik u crkvenom kalendaru obeležen je kao Sveta mučenica Marina i jedan je od najpoštovanijih ženskih praznika.

trong>Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija, koja se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

Ovaj veliki praznik u crkvenom pravoslavnom kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali od ovog praznika svi strepe.

Danas je dan kada gori nebo i zemlja, a običaji nalažu da se nikakav posao ne sme raditi tog dana, a posebno radovi na polju.

Čudesni događaji kraj moštiju svetice naveli su vernike svih vera da poštuju njeno ime i ovaj veliki crkveni praznik


Sveta mučenica Marina, u narodu je poznata kao Ognjena Marija, jer kažnjava ognjem. Među vernicima, Ognjena Marija slovi kao sestra dvojice svetaca, Gromovnika Ilije i Svetog Pantelije i izaziva posebno strahopoštovanje.

Toga dana, 30. jula po novom, odnosno 17. po starom kalendaru, niko ne radi jer se smatra da je toga dana svaki posao netaličan i grešan, da svako ko toga dana prekrši volju božju, ne može očekivati milost njegovu.

Niko ko danas bude radio ne može očekivati milost ove svetice

Prema predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

U narodu kruži predanje i priča da je Ognjena Marija udešljiva. Navodno, ako te šta tog dana desi, ne možeš se izbaviti, ako vatra plane, ne možeš je ugasiti. A bude, baš tog dana, čestito se i ne naoblači pa plane i zagrmi u plast sena ili krstinu žita – sve izgori do poslednje slamke.

Iz ovih verovanja nastali su i stihovi: „Ognjem prži Ognjena Marija, Gromom bije Gromovnik Ilija,
Mirom miri Mirnosna Marija“.

DRUŠTVO