PUSTINjSKA klisura, najživopisniji deo kanjona Jablanice u Valjevskim planinama, više nije pusta!!!

 

PUSTINjSKA klisura, najživopisniji deo kanjona Jablanice u Valjevskim planinama, više nije pusta!!!

  • Izvor:novosti.rs

27/11/2017

PUSTINjSKA klisura, najživopisniji deo kanjona Jablanice u Valjevskim planinama, više nije pusta. Posle pisanja „Novosti“ o ovoj riznici prirode i istorijskih spomenika, među liticama Orlovice i Bele stene sve je više posetilaca koji dolaze da u njoj uživaju.

style=“text-align: left;“>Pustinjsku klisuru je još atraktivnijom učinila jesen koja je deo rastinja u kanjonu ogolela, a deo obojila plamtećim rujem, iz koga se sada jasno ukazuju bele kreste krečnjačkih grebena. Zato se, uprkos sve kraćim danima i hladnijem vremenu, još mogu videti šatori ljubitelja prirode koji dolaze da vide raskoš ovog čudesnog predela, do šezdesetih godina prošlog veka izolovanog od sveta.

Tek tad je probijen uski put do najlepšeg dela klisure u kome je kralj Dragutin utemeljio manastir Pustinju, a do koga je vekovima vodila samo uska monaška monaha-pustinjaka. Po predanju oni su ostali skriveni u svojim pećinama isposnicama u vreme Velike seobe da svetinja ne bi opustela. Manastir su Pustinja po pustinjacima nazvali povratnici iz seobe u obližnje selo Rebelj, gde još žive potomci srpskih rudara koji su iz planine vadili bakar i zlato još od doba Nemanjića.

Do manastira Pustinje se stiže asfaltnim putem od sela Poćute, na magistralnom putu Valjevo – Bajina Bašta, a početak klisure označava niz visokih litica nazvan Stena grdoba, gde se okupljaju ljubitelji slobodnog penjanja, alpinizma i izleta s pogledom na kanjon Jablanice.

Oko kilometar dalje je skretanje za manastir Pustinja sazdan na dnu kanjona na temeljima iz 10. veka, iz doba kneza Časlava.nedaleko od njega nalazi se Bogorodičin izvor, čija voda ,po predanju, leči oči.

Iznad njega u steni je skrivena srednjovekovna monaška isposnica i prozorac, prirodni kameni most mističnog izgleda s otvorima nalik na oči.

Put posetilaca s manje sportskih ambicija završava se gde i asfalt, na kraju klisure u etno-selu Bebića Luka, koje je sačuvalo izgled s početka 19. veka kad je izgrađeno.

Sportisti, planinari i lovci tu dolaze do raskrsnice na kojoj jedan putokaz usmerava na vrh Jablanik i planinarski dom na Debelom brdu, gde se u selu može naći i smeštaj u domaćinstvima. Drugi putokaz ukazuje na delimično asfaltirani put koji kroz selo Rebelj vodi ka vrhu Medvednik i domu „Krušik“ sa pedesetak ležajeva.

Oni koji imaju samo jedan dan na raspolaganju, a žele da bolje razgledaju samu klisuru Jablanice na izlazu iz Rebelja skreću ka vrhu Orlovica, s čijeg prostranog platoa i vidikovaca na njegovim bokovima puca fantastičan pogled na klisuru, Valjevske planine i jezero Stubo-Rovni.

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

ZANIMLJIVOSTI