I zvanično, „EXIT“ je najbolji evropski festival!!!

  • Izvor: novosti.rs

18/01/2018

EGZIT je i zvanično najbolji festival Evrope. Na dodeli Evropskih festivalskih nagrada u Holandiji, “Egzit“ je pobedio u glavnoj kategoriji u konkurenciji sa 350 festivala iz 35 zemalja, uz više od milion glasova publike i ocenu stručnog žirija sastavljenog od najeminentnijih ljudi svetske muzičke industrije.

style=“text-align: center;“>foto wikipedia

To su potvrdili iz “Egzit“ tima i naglasili da su u njihovoj organizaciji festivali bili u finalu u čak šest kategorija, a sama smotra na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu u rekordne tri kategorije, uključujući i osvojenu glavnu nagradu za najbolji veliki evropski festival, te najboljeg festivalskog organizatora u Evropi i nagradu „Tejk a stend“ za društveni aktivizam.

Dušan Kovačević, osnivač i direktor “Egzita’ tom prilikom naglasio je da je reč o zaista neverovatnom uspehu posle samo četiri godine ponovo osvojiti najvažniju festivalsku nagradu na svetu.

– I to u najtežoj kategoriji, gde su najveći evropski i svetski festivali sa budžetima deset puta većim od našeg – kaže Kovačević. –  Osećaj je neopisiv, izuzetno smo ponosni što smo najveće priznanje vratili u naš Novi Sad, evropsku prestonicu kulture, u našu Srbiju, u naš region. Upravo Balkanu ovom prilikom posvećujemo ovu nagradu sa željom da Egzitovih pet festivala u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori i Rumuniji doprinesu da se našim regionom šire poruke ljubavi i prijateljstva i da „Tiha balkanska većina“ prevlada i osigura trajni mir i sigurnost na ovim prostorima. Izuzetna je godina iza nas, a u ovoj pred nama su još veći planovi koje će sad biti puno lakše pretvoriti u stvarnost – dodao je on.

“Egzit“ je u konkurenciji za glavnu nagradu bio sa drugim evropskim festivalskim gigantima, kao što su Tumoroulend, Siget, Loulends…To je druga po redu šampionska titula koju je Egzit osvojio na Evropskim festivalskim nagradama još od njihovog ustanovljenja 2010. godine, a svake godine je u najužem izboru za najbolji evropski festival. 

“Egzit“ je osvojio nagradu za najbolji veliki evropski festival za 2013. godinu, dok je 2007. godine izglasan za najbolji evropski festival van Velike Britanije od strane Britanskih festivalskih nagrada. Zanimljivo je da je u Holandiji na dodeli nagrada trijumfovao i miljenik publike ovogodišnjeg “Egzita“ Regenbon men, koji je proglašen za najbolju novu zvezdu u Evropi. 

NAJVEĆI FESTIVALSKI PODUHVAT DO SADA 

EGZIT tim ove godine predstavlja najveći festivalski poduhvat do sada, pod nazivom “Egzit fridom 2018”, koji čine čak pet festivala u pet zemalja. Predvodi ih zvanično najbolji evropski festival na Patrovaradinu a prvi na redu je “Festival 84” na olimpijskoj Jahorini. Slede “Si star“ u Umagu i “Revolušn“ u Temišvaru kao uvertira za najveće okupljanje na mestu koje čuva titulu, Petrovaradinskoj tvrđavi, dok je za samu završnicu leta rezervisan “Si dens“ u Crnoj Gori, koji je nagradu za najbolji festival do 40.000 posetilaca dnevno osvojio pre tri godine.

ZANIMLJIVOSTI