Danas je međunarodni dan sporta za razvoj i mir!!!

  • Autor:Dragana Marinković

06/04/2021

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir je godišnja proslava uticaja sporta da pokrene društvene promene, razvoj zajednice i da podstakne razvoj i razumevanje.


Foto: Wikipedia

Obeležavanje ovog dana pokrenuto je od strane Generalne skupštine UN-a uz podršku MOK-a (Međunarodni olimpijski komitet). 6. april je izabran za Međunarodni dan sporta za razvoj i mir iz razloga što je tog datuma 1896. godine počelo održavanje Prvih modernih Olimpijskih igara u Atini. Olimpijske igre su završene 15. aprila iste godine.


Na Prvim modernim Olimpijskim igrama iz četrnaest zemalja učestvovao je 241 takmičar. Takmičari su bili muškarci, koji su se takmičili u 43 discipline u okviru 9 sportova. Sportska takmičenja uglavnom su održavana na Panatanaiko stadionu (Mermerni stadion) u Atini.  Od svih sportova najzastupljenija je bila atletika u 12 disciplina.  Pobednici su dobijali vence od grančica divlje masline iz Olimpije, ručno oslikanu diplomu i srebrnu medalju.

MOK, u svojstvu stalnog posmatrača pri UN-u, podržava ovu inicijativu jer sportisti i olimpijski pokret koriste sport za podsticanje mira, pomirenja i razvoja, kao i za promovisanje tolerancije i solidarnosti među učesnicima, navijačima i ljudima u svetu.

ZANIMLJIVOSTI