Austalijski naučnici su uspeli u svojim laboratorijima stvoriti dijamante na sobnoj temeperaturi !!!

  • Izvor: ALO.RS

05/12/2020

Austalijski naučnici su uspeli u svojim laboratorijima stvoriti dijamante na sobnoj tmeperaturi u roku par minuta. Drago kamenje obično nastaje nakon što se ugljenici zdrobe i zagrejava duboko ispod površine Zemlje milijardama godina, što objašnjava zašto je toliko traženo i skupoceno.


Međunarodni tim istraživača predvođen australijskim nacionalnim univerzitetom (ANU) i Univerzitetom RMIT u Melburnu u Australiji objasnio je da su stvorili dve vrste dijamanta na sobnoj temperaturi upotrebnom visokog pritiska koji je jednak sili koju bi 640 afričkih slonova stvorili na vrhu baletanske papučice.

Jedna vrsta dijamanta koju su stvorili slična je dragom kamenju koje se obično nosi u nakitu, dok je drugi naziva „Lonsdaleite“ zapravo kamen koji se prirodno nalazi na mestu udara meteorita i tvrđi je od većine dijamanata.

U normalnom dijamantu, atomi su poređani u kubnu kristalnu strukturu. Međutim, moguće je rasporediti ove atome ugljenika tako da imaju heksagonalnu kristalnu strukturu.

Ovaj drugačiji oblik dijamanta naziva se Lonsdaleite, nazvan po irskom kristalografu i saradniku Kraljevskog društva Kathleen Lonsdale, koji je proučavao strukturu ugljenika pomoću rendgenskih zraka.

Sintetički dijamanti sami po sebi nisu novitet i već su stvoreni u laboratorijima četrdesetih godina prošlog veka u pokušaju pronalaska jeftinijeg dragog kamenja.

Ipak istraživači su bili vrlo uzbuđeni što su uspeli stvoriti takve dijamante na sobnoj temperaturi, posebno tvrdi dijamant „Lonsdaleite“, koji bi mogao biti od pomoći pri razbijanju izuzetno čvrstih materijala na rudarskim nalazištima.


„Stvaranje više komada ovog retkog, ali izuzetno korisnog dijamanta dugoročni je cilj ovog rada“, rekala je Ksingshuo Huang, naučnica ANU-a koji radi na projektu. „Prvi put u našoj laboratoriji bilo je uzbudljivo postići mogućnost izrade dve vrste dijamanata na sobnoj temperaturi.“

Dijamanti koji se stvaraju i „uzgajaju“ u laboratoriji obično nastaju tako što se ugljenik podvrgava jakoj toploti.

Da bi formirali dijamante, istraživači su izvršili ogroman pritisak kako bi stvorili silu uvijanja ili klizanja. Mislimo da ovo omogućava atomima ugljenika da se pomere i formiraju lonsdaleit i redovni dijamant, rekla je Jodie Bradbi, profesor fizike u ANU.

„Prirodni dijamanti se obično formiraju milijardama godina, oko 150 kilometara duboko u Zemlji gde postoje visoki pritisci i temperature iznad 1.000 stepeni Celzijusa. . Zaokret u celoj ovoj naučnoj priči je način na koji vršimo pritisak „, rekla je ona.

U istraživanje su bili uključeni i istraživači sa Univerziteta u Sidneiu i Oak Ridge National Laboratori, u državi Tenesi, SAD.

ZANIMLJIVOSTI