Na medjunarodnom festivalu rakije, Zoran Novaković iz Gornje Trnave osvojio osam nagrada za kvalitet !!!

  • Autor: Dragana Marinković

01/09/2020

Osmog avgusta u Žitištu kod Zrenjanina organizovan je Medjunarodni festival rakije, treći po redu. 


Foto: privatna arhiva-Zoran Novaković

Usled trenutne situacije nastale zbog virusa Covid 19 festival je organizovan online. Na festivalu je učestvovalo 175 takmičara sa 727 uzoraka koje su proizvodjači ranije poslali. Uzorci rakije su poslati iz Srbije, Hrvatske, BiH, Madjarske i Rumunije.

Na festivalu rakije učestvovao je Zoran Novaković, proizvodjač rakije iz Gornje Trnave kod Topole. 

Odlučili da posetimo porodicu Novaković kako bi sa nama podelila utiske o ovom takmičenju.

Vratili smo se na početke proizvodnje rakije u porodici Novaković. Na pitanje za naš portal: „Kada ste počeli da se bavite proizvodnjom rakije?“ Zoran nam je odgovorio: „Oduvek! Proizvodnjom rakije se bavio moj deda, moj otac pa sada i ja“. Proizvedenu rakiju porodica Novaković je najpre koristila za svoje potrebe. Kao i za dobar glas tako i za dobru rakiju se daleko čuje pa su Novakovići počeli da je prodaju. U njihovom domaćinstvu se proizvodi četiri vrste rakije: šljiva, loza, kruška i dunja. Ova domaćinska porodica rakiju pravi od voća koje sama proizvede.

Na Medjunarodnom festivalu rakije u Žitištu proizvodi Zorana Novakovića, u jakoj konkurenciji, osvojili su najveći broj medalja od svih takmičara. 

Rakija Zorana Novakovića osvojila je osam medalja i to sedam zlatnih i jednu srebrnu. 

Rakije od dunje, divlje kruške i loze osvojile su po jednu zlatnu medalju, šljiva je osvojila četiri zlatne a  kajsija jednu srebrnu medalju. Umesto pehara nagradjivani su dobijali unikatne ugravirane boce za rakiju.


Naš domaćin je i ranije osvajao nagrade za kvalitet. Na Oplenačkoj berbi 2019. godine je dobio zlatnu medalju za Šljivovicu, berba 2011.

Iste godine na Oplenačkoj berbi Zoranu je dodeljeno još šest medalja za kvalitet rakije.

Na medjunarodnom festivalu rakije, Zoran Novaković iz Gornje Trnave osvojio osam nagrada za kvalitet !!!

Porodica Novaković poseduje i vinograd na 70 ari placa. Uzgajano groždje izvoze za Rusiju.

O kvalitetu grožnja govori još jedna nagrada. Naime, na Oplenačkoj berbi 2019. godine naš domaćin je nagradjen za najteži grozd sa težinom od 2,650 kg. Našim domaćinima želimo puno uspeha u daljoj proizvodnji i još mnogo medalja. 

VESTI GRADA TOPOLA