ZDRAVOM ISHRANOM DO POBEDNIČKE POSLOVNE IDEJE!!!

  • Izvor: Marija Miličković

26/11/2019

Ideja o prodaji zdravih obroka predškolcima kroz igru i edukaciju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Kragujevcu.


Takmičenje je okupilo 120 učenika iz 27 srednjih škola iz Aleksandrovca, Batočine, Blaca, Brusa, Ćuprije, Despotovca, Jagodine, Knića, Kragujevca, Kruševca, Lapova, Paraćina, Požarevca, Rače, Raške, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika i Velike Plane. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će mlade generacije podstaći da se zdravije hrane.

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici srednjih škola u Lapovu, Topoli, Blacu, Raški i Medicinske škole u Kragujevcu,

Budući da se deca danas hrane većinom nezdravo, jelima vezanim za crtane filmove podstaćićemo ih da unose veće količine zdrave hrane uz gledanje crtanih filmova i samostalnog kreiranja obroka”, objašnjavaju Emilija, Tamara, Lazar, Vukašin i Marija – članovi pobedničkog tima.  

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana u aprilu 2020. u Zagrebu zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 
Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre 11 godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan.

EKONOMIJA VESTI GRADA ĆUPRIJA VESTI GRADA DESPOTOVAC VESTI GRADA JAGODINA VESTI GRADA PARAĆIN VESTI GRADA SVILAJNAC VESTI GRADA TOPOLA