Udruženje žena „Oplenac-Topola“ !!!

  • Autor: Filip Marković

07/11/2021

Topola- Udruženje žena „Oplenac-Topola“, postoji od 2013.godine 

Na najlepši mogući način promovišu Topolu i okolna sela. U nastavku teksta upoznacete se sa svim zanimanjima i hobijima naših dama. 
„Udruženje žena ,,Oplenac-Topola“ postoji od 2013.godine sa sedištem u Ovsištu i Topoli. U udruženju ima 25 žena, od kojih je svaka posebna i po proizvodima i po osobinama. Cilj našeg udruženja je da potstaknemo žene i mlade sa sela da se bave starim zanatima kojima preti izumiranje, neki od tih zanata su: Vez, heklanje, tkanje, predenje, spremanje zimnice na stare načine spremanja kako su to nekada radile naše bake i mame, ali da ne zaboravimo naravno i proizvodnju tradicionalne srpske hrane“ 

„Razna putovanja i manifestacije okupljaju žene iz raznih sela naše opštine, da se druže i upoznaju, razmenjuju svoja znanja i iskustva. Neke od manifestacija koje organizuje udruženje i sama Opština Topola imaju za cilj promovisanje Topole i sela Ovsište na turističkoj mapi Srbije.

 Razne Tv ekipe i novinari iz cele zemlje su dolazili u rodnu kuću našeg satiričara radi intervjuisanja i divljenja snažnim i plemenitim ženama sa sela. Domanovićevi dani, se odrzavaju 19.avgusta u selu Ovsište, oni okupljaju satiričare i glumce iz cele Srbije, radi druženja i lepog provoda, gde promovišu humor i satiru. 


Miholjski susreti sela su održani 29.oktobra, takođe u selu Ovsište gde smo promovisale tradicionalnu srpsku hranu i zimnicu, razne umetnine tkanje, pletenje i vez. Kroz ovu manifestaciju motivisale smo mlade devojke da se okušaju i probaju neke od starih zanata i umetnina poput pletenja, tkanja, veza, predenja. Naše udruženje ima dosta odlikaša sa kojima se ponosimo ali se svakako ističe domaći hleb  iz starinske furune naše drage Goce koji je više puta bio nagrađivan prvim mestom, takodje ne mozemo zaboraviti nasu dragu Anu koja svojom zimnicom ostavlja ljude bez daha, njenim zlatnim rukama stvara umetnost u tegli. 

Između ostalog ali ne i manje bitna nasa draga Mira koja pravi čudo od likera, svako ko je probao njene proizvode uvek se vraćao po jos. Tradicija ne bi bila tradicija bez narodne nošnje koju stvaraju Nada i najstarija žena u našem udruženju Baka Stanka, koje svojim vrednim rukama stvaraju nošnje koje su prodavane u celom svetu. Kako da prođe zima bez vunenih čarapa i prsluka za to su zaslužne naše drage Dana i Zora.

 Kao najnoviju umetnost, zanat i mladalačku energiju u udruženje donela je naša draga Goca koja svojom umetnošću na drvetu, tehnikom dekupaža ostavlja ljude bez daha. Posebno bi se zahvalia udruženju žena ,,Oplenac-Topola“ na podršci i velikom uspehu koje su ostvarile članice, obnavljajući tradiciju i promovisajući život žene na selu koji nije nimalo lak. Takodje veliku zahvalnost dugujemo Sneži i Ljilji na ogromnoj podršci našem udruženju, bez njih ovo ne bi bilo moguće“.


VESTI GRADA TOPOLA