Turistička organizacija „Oplenac“ iz Topole imaće promociju na Zlatiboru !!!

  • Izvor: zlatibor.org.rs

30/07/2021

Promocija prve monografije o čuvenom vašaru u Topoli biće održana u ponedeljak 02.08. u 17.00 časova u Biblioteci Kulturnog centra na Zlatiboru. 

Foto- T.O. Oplenac, Topola

O ovoj značajnoj privrednoj, kulturnoj i turističkoj manifestaciji govore autor monografije Igor Petrović i Jovana Milovančević, novinarka Radio Beograda i urednica emisije o kuturi.

Od 18.30 časova posetioci će moći da uživaju u predstavi dramskog studioa KUD-a Oplenac koji postoji od 2000 godine, a nastavljač je tradicije negovnja dramskog amaterizma u Topoli koja traje skoro jedan vek, a nakon toga od 19.00 časova nastupiće KUD Oplenac. Obe manifestacije održaće se na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Na Kraljevom trgu biće postavljen štand Turističke organizacije Oplenac i svi zainteresovani posetioci štanda moći će da se upoznaju sa turisičkom ponudom Topole.


Repertoar dramskog studija KUD-a Oplenac je zasnovan na domaćim dramskim i komediografskim delima.

Od osnivanja je izvedeno više premijera i odigrano preko 100 predstava po gradovima u Srbiji i po inostranstvu. Glumaćki ansambl čine glumci amateri iz Topole, čija stalna postva ima 15 članova a po potrebi se angažuju novi mladi glumci amateri.

Najnovija prestava na repertoaru dramskog studija KUD-a Oplenac se zove ,, Priče velikog rata,, a napravljena je u spomen na naše slavne pretke koji su se od 1914-1918 borili za slobodu Srbije.
Ona je svojevrsni istorijski čas i podseća gledaoce na jedno od najtragičnijih razdoblj asrpske istorije.

Predstava je kolaž adaptiranih tekstova Dobrice Ćosića, Stevana Jakovljevića, Dušana Kovačevića, Vojislava Ilića Mlađeg i sećanja ratnika zabeleženih u knjizi ,, Solunci govore,,.

Dramatizacijom tekstova i ubedljivošću dramskog kazivanja glumci kroz kazivanja rartnika i književnih likova evociraju uspomene na slavno vrreme, a plastičnošću mizanscena vraćaju publiku u vreme stradanja ali i pobeda. Lepotom izražavanja sa besprekornoma dikcijom, bez kvazipatetike, podsećanje na tragično vreme i tragične ali i slavne dane Velikog rata je ubedljivo prikazanao.

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA TOPOLA