- Autor/foto : Dragoslav Spasić
13/07/2018
[views]
Topola-Petrovdan, kao verski praznik među vernicima pravoslavne veroispovesti, veoma često se slavi i poštuje raznim običajima koji su vezani za taj dan, a takođe se proslavlja i u nekim mestima u Srbiji se prave vašari na taj dan.
Tako je i u Topoli, varoši u srcu Šumadije. Mnogi ovaj dan proslavljaju kao krsnu slavu, pa se na taj dan sprema veoma bogata trpeza koja obiluje svežim salatama, a obavezno i mlado prasence završi na ražnju, a neretko i jagnje. Torte, kolači, lubenice, dinje, sladoled, pa uz sve to domaće vino i rakija, izbor je veliki, s obzirom da je ovo voćarski kraj. Oni koji ne slave, idu u goste…
E, posle ručka, svi onako zajedno, i gosti, i neko od domaćina idu da pogledaju šta to ima novo da se kupi na ovom velikom letnjem vašaru. U ulici Kneginje Zorke neko kupuje garderobu, letnju, neko se sprema već za jesen, štrikanih čarapa uvek ima, domaći med od pčela sa seoskih pašnjaka, nezaobilazna šećerna vuna, svilene bombone…
Domaćice gledaju stvari za kuću, majstori gledaju alate, poneki bekrija svrati u kafanu da se posle vrućeg vašarskog pečenja rashladi pivom. Mladi momci bace poneki skriven pogled za devojkama, a one se domunđavaju i gurkaju pri susretu, jave jedni drugima i brzo okreću da vide dal ih gleda draga osoba.
Tako je bilo od davnina a ostala je tradicija koja se poštuje i prenosi sa kolena na koleno.