Sastanak glavnih urbanista gradova i opština

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Foto,tekst: O. Topola

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa “Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu” koji podržava Vlada Švajcarske, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i opštinom Topola, organizovala je danas sastanak glavnih urbanista gradova i opština.

Skup koji je održan u hotelu Oplenac, otvorila je predsednica Skupštine opštine Topola, Jasna Vuković. Sastanak je organizovan u okviru javne rasprave o Nacrtu nacionalne arhitektonske strategije u Republici Srbiji do 2035. godine.

Pored glavnih urbanista imenovanih u gradovima i opštinama, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za urbanizam i stanovanje SKGO, kao i stručna lica u gradovima zadužena za oblast arhitekture i urbanizma.
Nacrt Nacionalne arhitektonske strategije u Republici Srbiji do 2035. godine i Akcioni plan za sprovođenje za period 2023-2025 predstavili su Božana Lukić i Nebojša Antešević.

Diskusija je vođena o ulozi glavnih urbanista i jedinica lokalne samouprave u sprovođenju strategije, kao i o položaju glavnog urbaniste u izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Na kraju sastanka predstavnici opštine Topola govorili su o projektima rekonstrukcije objekata od kulturno istorijskog značaja u opštini Topola.

Javnu raspravu sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i u skladu sa tim pozvalo je državne organe, javne službe, akademsku zajednicu, privredne subjekte, međunarodne organizacije, udruženja građana i druge predstavnike civilnog društva, stručne javnosti i druge zainteresovane strane, da se upoznaju sa tekstom Predloga strategije i akcionog plana i daju svoje primedbe, predloge i sugestije. Nacionalna arhitektonska strategija se donosi prvi put u Republici Srbiji i važna je podjednako i za struku i za građane, jer država prepoznaje značaj arhitekture za razvoj društva u celini.

U sklopu sprovođenja strategije, jedinice lokalne samouprave prepoznate su kao aktivni činioci koji će prvenstveno kroz donošenje planskih dokumenata i kroz pravila građenja u njima, uticati na unapređenje kvaliteta arhitekture u lokalnim zajednicama i tako doprineti očuvanju identiteta mesta.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

EKONOMIJA VESTI GRADA VESTI GRADA TOPOLA