Op-Top, prva radio stanica u Topoli !!!

  • Autor: Dragana Marinković

17/01/2021

Topola- 30. jula u 17h davne 1994. godine Topola je dobila prvi radio signal. Samo godinu dana ranije u Srbiji su počele sa radom prve privatne radio stanice. Ovo je upravo priča o prvoj topolskoj radio stanici, ovo je priča o početku nečeg novog u našoj varoši, o tome kako je čovek spreman da krene više puta od početka. Priču nam je ispričao osnivač prvog radija u Topoli, naš sugrađanin Toma Ilić. 


Ljubav prema medijima počinje još od srednjoškolskih dana našeg sagovornika kada je pisao za časopise „Mladost“ i „Non“  i radio kao saradnik na Radio Šumadiji.1994. godine tadašnje Savezno ministarstvo za radio veze raspisalo je konkurs za dobijanje radio signala. Baveći se drugim stvarima Toma Ilić je taj konkurs propustio. Sa prijateljem advokatom Draganom Živkovićem 30. jula 1994. godine dobijanjem radio frekvencije osniva prvi radio u Topoli. U tom momentu u Srbiji je postojalo samo deset privatnih radio stanica (Pink, Bum 92, Pingvin, Index itd.),  radio stanica u Topoli bila je jedanaesta.„Kumovi“ radija bili su Jasna i Milan Vuletić iz Kragujevca, Tomini kućni prijatelji. U razgovoru sa njima Toma je pomenuo da osniva radio stanicu i da mu treba ime koje ima korene na geografskom području odakle dolazi, na šta je Jasna kao iz topa rekla „Op- Top“
.Nakon nekog vremena advokat Živković je odlučio da proda polovinu svog dela radija Draganu Milivojeviću, vlasniku Kluba 99, tada jednom od najpopularnijih kafića u Šumadiji. 1997. godine Živković se povukao, pa su suvlasnici radija ostali Dragan Milivojević i Toma Ilić. 
U to vreme Radio Beograd je imao mogućnost da ustupi svoje frekvencije drugim radio stanicama. Op- Top je dobio frekvenciju 92,7MHz. Dragan Milivojević odlučuje da radio stanicu proda opštini Topola pa nastaje radio Oplenac. Nakon godinu dana radio Oplenac se gasi. Toma Ilić kreće drugi put iz početka ponovo dobijajući frekvenciju 92,7MHz i osnivajući novi Op-Top.2008. godine država odlučuje da ponovo uredi medijski prostor u Srbiji. Oformljene su RRA i RATEL koje su raspisale konkurs za dobijanje licenci za rad. Urađen je elaborat i Op-Top ponovo dobija frekvenciju 92,7 MHz. 
2010. godine radio zapada u krizu kada je Toma doživeo tešku povredu noge. Izgubljena je licenca ali rad nije prekinut. Kada je ponovo 2012. godine raspisan konkurs, Op-Top ponovo kreće iz početka na frekvenciji 106,4 MHz.

Toma je postao član udruženja gradanja HELPH i njihov zakonski zastupnik. Postaje nosilac dozvole udruženja gradjana HELPH i uz druge dozvole RRA i RATEL-a , radio HELP je promenio ime u Op- Top.

2019.godine dobija licencu na još osam godina. S obzirom da su HELPH I HELP iz Mladenovca radio stanica ima studio u Topoli i Mladenovcu a repetitor  je na Kosmaju. Tako Op-Top postaje mladenovački i šumadijski broj jedan.


Od prvog dana osnivanja na radiju se pusta narodna muzika u cilju njenog očuvanja, odnosno u cilju očuvanja šumadijske dvojke i zato je ova radio stanica najslušanija u Šumadiji.Kroz radio su prošle mnoge poznate ličnosti iz sveta muzike(Saša i Dejan Matić, Miroslav Ilić, Jašar Ahmedovski,Baja…), mnogi relevantni političari(Đinđić, Labus, Dačić…) i još mnogo poznatih ličnosti. Na Op-Topu je bar 300 ljudi naučilo da radi radijski posao, među prvima u Srbiji su uveli autorske emisije, 1999. godine je među prvima uveden softverski program bez vođenja, na radiju su posedovali prvi računar u Topoli, prvi CD pisač…

Toma kaže da se uvek trudio da ide u korak sa vremenom i prati sve inovacije.Osim prave narodne muzike radio ima dobar informativni program, sarađuje sa Radio Novostima i Sputnjikom.S obzirom da Toma ima troje dece bilo nam je logično da ga pitamo da li neko od njih namerava da krene njegovim stopama.„Ćerka Ljubica studira Tehnološko- metalurški fakultet, sin Stefan igra odbojku u inostranstvu tako da sebe ne vide u tom poslu. Drugi sin Uglješa za sada živi u Topoli, aktivno se bavi odbojkom i za sada jedini pokazuje interesovanje da se bavi ovim poslom.“-rekao je Toma.Na naše pitanje šta je najbitnije da bi se neko bavio radijskim poslom Toma nam je odgovorio:„Da bi se čovek bavio ovim poslom, koji inače opstaje od onoga što je zarađeno na tržištu najbitnija je ljubav prema tom poslu.Bez ljubavi i aķo čovek ne vidi lično zadovoljstvo ovaj posao ne može da se radi.“S obzirom da ovaj radio funkcioniše i da je jedan od najslušanijih svih skoro dvadeset sedam godina postojanja možemo da zaključimo da je mnogo ljubavi uloženo u celu priču oko radija.  

VESTI GRADA TOPOLA