Održan pedesetogodišnji pomen Kralju Petru II na Oplencu !!!

  • Autor foto: Dragana Marinković

01/11/2020

Topola- Danas je u mauzoleju Kraljevske porodice, crkvi Svetog Đorđa na Oplencu održan pomen povodom pedeset godina od smrti Njegovog Veličanstva Kralja Petra II. Pomen je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop šumadijski Gospodin Jovan.

U ime Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra venac na grob Kralja Petra II položio je g.Dragomir Acović, predsedavajući Savetodavnih tela Krune. Pomenu su, takođe prisustvovali g.Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća i g.Predrag Marković, član krunskog saveta. Princ Filip je na grob svoga dede položio lovorov venac a Princeza Danica buket žutih ruža.Lovorove vence na grob Kralja Petra II su položili predstavnici Zadužbine Kralja Petra II, predstavnici opštine Topola-predsednik opštine Igor Petrović i potpredsednica opštine Danijela Đokić Pantić, predstavnici POKS-a i drugih monarhističkih stranaka i organizacija.


Takođe će danas u Njujorku Njegovo Preosveštenstvo Episkop istočnoamerički Irinej služiti pomen Njegovom Veličanstvu u prisustvu Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, u Srpskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi Svetog Save.

Kralj Petar II Karađorđević je bio treći i poslednji kralj Kraljevine Jugoslavije. Bio je prvorođeni sin kraljice Marije i Kralja Aleksandra.


Rođen je 6.septembra 1923.godine u Beogradu, a umro 3. novembra 1970.godine u Denveru (SAD).Svoje obrazovanje započeo je u Kraljevskom dvoru u Beogradu, a nastavio ga je u Engleskoj do ubistva svoga oca 1934.godine, kada se vratio u Beograd. S obzirom da je tada bio maloletan, kraljevska vlast je preneta na Namesništvo koje je u testamentu odredio kralj Aleksandar I, na čelu sa Pavlom Karađorđevićem.

Drugi svetski rat primorao je kralja Petra II da napusti zemlju zajedno sa jugoslovenskom vladom, sa kojim je otišao prvo u Grčku, a potom u Palestinu i Egipat. Nakon toga se Kralj Petar II pridružio drugim monarsima i šefovima država okupirane Evrope u Londonu, juna 1941. Tokom rata, narodi Jugoslavije smatrali su Kralja Petra II simbolom otpora nacizmu. Kralj Petar II završio je obrazovanje na univerzitetu u Kejmbridžu i pridružio se britanskom Kraljevskom vazduhoplovstvu.

Nakon smrti sahranjen je u crkvi manastira Svetog Save u Libertivilu (Ilinois).Kraljevi posmrtni ostaci prebačeni su u mauzolej Kraljevske porodice, crkvu Svetog Đorđa na Oplencu 26.maja 2013.godine, kada je organizovana državna sahrana.

VESTI GRADA TOPOLA