Karate klub „Karađorđe“ i pored brojnih problema daje odlične rezultate !!!

  • Autor: Dragana Marinković

11/05/2021

Karate (karatedo) je borilačka veština poreklom iz Japana, iz tadašnjeg Rukju kraljevstva. Kara, u prevodu, znači prazna ruka, odnosno borba bez oružja u rukama.  


Klik na sliku

Nastanak karatea vezuje se za stare borilačke veštine ostrva Okinave 19. veka, gde su se lokalne tradicije mešale sa kineskim i japanskim uticajima. Početkom 20. veka karate stiže u Japan, a nakon Drugog svetskog rata raširio se po svetu. 

Karate je u Topolu stigao pre 23 godine, kada je osnovan Karate klub „Karađorđe“. Od svog osnivanja pa do danas ovaj klub je iznedrio kako državne, tako i svetske šampione.

Kako danas izgleda Karate klub „Karađorđe“? Otišla sam na lice mesta, na jedan od treninga,da se sama uverim. Ulazim unutra, dvadesetak dece od pet do 18 godina i dva trenera, Stefan i Ranko Šolić. S obzirom da su oba trenera svetski prvaci, a Ranko Šolić je bivši reprezentativac u ovoj borilačkoj veštini, ova deca, očekivano, imala su od koga dosta da nauče. 

Sela sam na tribine, deca su me okružila. Kao znak pažnje dobila sam čokoladu od dečice koja su razgovor počela sa malom dozom stida, nakon čega su se oslobodila i počela opuštenije da pričaju. Dan ranije imali su takmičenje na Markovdanskom turniru u Velikim Crljenima, pa su se malo hvalili…Karate klub „Karađorđe“ osvojio je 5 zlatnih i 4 srebrne medalje, i tako u generalnom plasmanu od 19 klubova osvojio 4. mesto. 


U jakoj konkurenciji pionirki zlatnu medalju je osvojila Natalija Sofronijević i pionirski kata tim, u sastavu Dimitrijević, Kuzmić i Sofronijević. Od boraca medalje su osvojili Marko Jelenić(zlatnu), Filip Dimitrijević(srebrnu) i Miloš Novaković(bronzanu). Ovo takmičenje predstavlja dobru uvertiru pred državno prvenstvo.

Deca su se pohvalila i medaljama sa svetskim prvenstava i državnih takmičenja. Pavle Nikolić je bio treći na svetskom prvenstvu, Isidora Vasić isto tako. Teodora Dimitrijević iza sebe ima pregršt medalja, a bila je i prvakinja Srbije. Nikolija Sofronijević je bila druga na svetskom prvenstvu u katama. Jedan od najmlađih članova ovog sportskog kluba Danilo Rakonjac ima bronzu iz jednog takmičenja u Srbiji. Skoro svi članovi Karate kluba „Karađorđe“ okitili su se sa bar po jednom medaljom. Ova deca su, bez obzira na velike sportske rezultate, jako skromna. Želja svih njih je da neko pomogne njihovom klubu kako bi nastavili da nižu medalje. Žele kao i drugi vrhunski sportisti da odu negde na pripreme pred takmičenje. Sada nisu u mogućnosti zbog finansijske situacije kluba. Roditelji su često prinuđeni da plaćaju prevoz za takmičenje.Trener Ranko Šolić osvrnuo se na situaciju u klubu:„Karate klub „Karađorđe“ ne nalazi se ni u jednom od saveza koje sufinansira država ili opština, ali isto tako nismo nikakav „divlji“savez. Ovaj karate klub traje već 23 godine i bila bi velika šteta da se ugasi ili privatizuje i promeni svoj naziv „Karađorđe“. Nismo sigurni šta će u budućnosti biti sa našim klubom. U ovom klubu treniraju dobra deca, odlični učenici koji postaju dobri studenti i dobri ljudi. Nemamo sponzore, uglavnom sami plaćamo putovanja za takmičenja i opremu.“https://www.youtube.com/watch?v=3vbH496QMZwNadam se da postoji neko rešenje za Karate klub „Karađorđe“ jer mene su kupili samo jednom posetom na treningu. Ko ne veruje koliko su to divna deca može da ode na trening i da se uveri. Bila bi prava šteta kako za decu, tako i za roditelje, posebno za opštinu Topola da ovaj klub nestane.

VESTI GRADA TOPOLA