Jezero pokraj Topole ostalo je BEZ RIBE !!!

  • Autor/foto/video : Dragoslav Spasić

13/02/2019

[views]

Topola-Na izlazu iz Topole, na putu prema Beogradu, okruženo hrastovom šumom, nalazi se jezero.
Po ovom jezeru je i Restoran „Jezero“ dobio ime jer se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini.

Mogu se primetiti česti ljubitelji prirode koji svraćaju na jezero da bi uživali u čistom vazduhu.
U Topoli postoje dva udruženja ribolovaca : ,,Klen“ i ,,Livar“, proda se  i preko 100 dozvola za ribolov.
Već treću godinu zaredom ovim jezerom i jezerom u Markovcu gazduje „RIVERS PROTECT“, firma uz Paraćina koja u proteklom periodu nije nijednom izvršila poribljavanje, tako da je u jezeru ostala voda bez ribe. Nekada dok je bio predsednik udruženja Rajko Maričić, jezero je svake godine poribljavano lovnim šaranom i amurom (pošto je imalo dosta trave). Pomenuti predsednik je sakupljao donacije od mnogo firmi a i opština je dala značajan doprinos. Tada je i osnovano drugo udruženje „Livar“ koje je nosilo naziv livnice u Topoli a vlasnici su bili slovenci od kojih su uzimana sredstva za poribljavanje. Koliko je ko imao od ribolovaca ribe, pomogao je da se ona ubaci u jezero.

To je bilo nekada a sada novi način rada, tender i od onda, od poribljavanja ništa.
Obratili smo se firmi iz Paraćina da saznamo koja je dalja sudbina jezera.
https://www.youtube.com/watch?v=Z-zYWOE5lsI&feature=youtu.be

Na telefon se javila ljubazna predstavnica „Rivers Protect“ i dala izjavu za naš portal www.media-ps.rs i PP Spale Info.
Na naše pitanje koji je status jezera u Topoli i da li se planira poribljavanje, predstavnica firme je odgovorila : ,,Za vreme našeg dosadašnjeg gazdovanja nadležne slžbe su radile dokumentaciju i početkom godine smo dobili jezero na 10 godina. Ove godine angažovaćemo ovlašćenu firmu koja će izvršiti analize svih naših voda i dati predlog o količini i vrsti ribe za poribljavanje.
Kada oni završe posao mi planiramo da počnemo sa poribljavanjem 2019. i 2020. godine. Markovačko jezero čuva ribočuvarska služba na čelu sa Mihailom Bojatom koji će povremeno doći i na jezero u Topoli ali za sada to neće biti intezivno do poribljavanja narednih godina. Imate naš br. telefona i uvek smo spremni da vam damo informacije koje vas interesuju“ ,završila je izjavu predstavnica paraćinskog „Rivers Protect“.
Na jezeru u Topoli se obržavaju tradicionalna okupljanja i takmičenja u ribolovu i u kuvanju riblje čorbe, na Veliki Petak i Kup Tončić u znak sećanja na tragično nastradalog kolege ribolovca.
To je informacija koju su mnogi ribolovci iz Topole i okoline očekivali da bi znali istinu o jezeru na kome su nekada provodili dane i noći uživajući u čarima ribolova.

VESTI GRADA PARAĆIN VESTI GRADA TOPOLA