Goran Nešić-Leri, čovek prema kome meštani Stagara žele da isprave bruku !!!

  • Autor: Dragana Marinković

25/11/2020

Ovo je priča o Goranu Nešiću -Leriju. Leri je bio i ostao sin jedinac. Slobodanka i Svetomir Nešić dobili su ga 26. jula 1965.godine. Pohađao je osnovnu školu u Stragarima u kojoj je i dobio nadimak Leri. 


Foto: Zeljko Stefanović-uz odobrenje

Srednju školu je završio u Topoli, a potom radio u kragujevačkom preduzeću za puteve. Tu je upoznao svoju buduću suprugu Zoricu koja mu je nesrećne 1991.godine, 23 .januara rodila ćerku Katarinu.  
Došao je rat. Goran je ubrzo mobilisan i nakon tromesečne vežbe u Valjevu, septembra 1991.godine poslat je u Hrvatsku. Poginuo je odmah, 21. septembra kod Tovarnika, kada je presečen put koloni vojnih vozila, a Goranu zauvek. Danima porodica ništa nije znala o njemu. 
Sahranjen je 28.septembra u Stragarima, gde i danas žive njegovi roditelji.U Goranovoj ličnoj vojnoj zaostavštini pronađena je jedina slika koju Katarina ima sa svojim ocem. Željko Stevanović, meštanin Stragara i jedan od osnivača društvene organizacije „Srcem za Šumadiju“, koja se bavi humanitarnim radom u vidu pomoći ugroženim porodicama, došao je na ideju da se meštani Stragara oduže ovom čoveku. Željko kaže:“OBRUKALI SMO SE I BRUKU MORAMO DA ISPRAVIMO.


„Predlažem da odamo počast koji je dao sve od sebe zarad svog naroda. U svim ratovima koji su nas pohodili, i posle njih, sećali smo se svih svojih postradalih, jer ko će ako nećemo mi?! 

Članovi udruženja „Srcem za Šumadiju“ podržavaju ovu moju ideju i želju da nepravdu ispravimo a da velika dela nikad ne zaboravimo.“Ideja je da se Goranu odslika mural, u centru Stragara, na zgradi iza spomenika „Tanasko Rajić.“Mural bi oslikao Milan Milosavljević (na instagramu deroks22). Da bi to bilo izvodljivo na tom delu zgrade je potrebna adaptacija. Dobijena je i saglasnost stanara zgrade, koji takođe žele da se uključe u ovaj poduhvat.

Želja Goranovih roditelja je da oni to dožive. Prošlo je 30 godina,  bilo je raznih obećanja, ali se do sada ništa nije ostvarilo.Za sanaciju tog dela zgrade i crtanje murala biće potrebno 1800 eura. Željko poziva sve meštane Stragara i sve ljude koji mogu da pomognu da se uključe sa 100, 200, 500, 1000, 5000 dinara, koliko ko može, važno je da se učestvuje što veći broj ljudi. Meštani svoju novčanu donaciju mogu ostaviti u STR Centar Plus.Novčane donacije mogu se uplatiti na sledeći račun:150-44259-57 RSDprimalac: Srce za ŠumadijuDIREKTNA BANKADevizni račun:SWIFT CODE:KRAGRS22IBan:RS 35150007180005706483 Na kraju Željko poručuje:„Molimo vas da budete deo ovoga, jer ćemo samo tako i donekle otkloniti našu zajedničku bruku. U dušama Lerijevih najbližih je samo njima znano.Tu Leri večno živi.A među ljudima sve dotle dok ga se setimo da ne zaboravimo“. 

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA TOPOLA