ZAVRŠENA ZGRADA ZA 12 ROMSKIH PORODICA U “BURDUŠ MALI” U SVILAJNCU!!!

  • Izvor, foto: Opština Svilajnac

05/12/2018

[views]

Svilajnac-12 romskih porodica naselja “Burduš mala” u Svilajncu, koji su do sada živeli u najlošijim uslovima, je dobilo ključeve od stanova za socijalno stanovanje i počinju da se useljavaju u svoje nove domove u okviru projekta „Poboljšanje standarda života u romskim naseljima“ . 

trong>Projektom koji je finansirala Evropska unija, sufinansirala Vlada Republike Srbije, realizovalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstvo finansija, a na terenu sprovodile organizacija „Help“i opština Svilajnac, izgrađena je zgrada sa 12 stambenih jedinica opremljena osnovnim nameštajem i kućnim aparatima. Ovim je rešeno stambeno pitanje za ukupno 38 ljudi, od čeka je 17 dece, pa je u okviru projekta izgrađeno i dečije igralište.
Ključeve su porodicama uručili Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, koji je istakao veliku zahvalnost Evropskoj uniji, organizaciji “Help” i Vladi Republike Srbije zbog realizacije ovog projekta i rešenja problema dugog više od 40 godina:
„Danas smo rešili višedecenijski problem za 12 porodica romske nacionalne manjine. Ovim nismo u potpunosti rešili problem ovog neuslovnog romskog naselja, ali smo ga rešili velikim delom. S obzirom da smo čuli da Evropska unija planira da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo sigurno biti spremni za novi konkurs i nastavićemo sa tim sve dok i poslednja romska porodica ne bude dobila normalne i osnovne uslove za život. Osim toga, u nastavku naselja imamo novu industrijsku zonu, gde očekujemo početak rada dve nove fabrike, pa je to i šansa da ovi ljudi dobiju i posao da mogu da žive od svog rada” – izjavio je Milanović.

Predstavnici organizacije “Help” istakli su da je opština Svilajnac obezbedila lokaciju za zgradu sa pripadajućom infrastrukturom , čime je pokazala visok stepen odgovornosti za rešavanje izazova svih njenih građana i pokazala primer drugima, kako se na najbolji način mogu koristiti sredstva Evropske unije.
Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakao je da se ovaj projekat finansira iz sredstava IPA2013, u okviru koga je do sada urađen projekat stanovanja i komunalne infrastrukture u šest gradova i opština.
Šestočlana porodica Selimović, koju čine majka, otac u četvoro dece jedna je od 12 porodica koji su se danas uselili u novi dom. Kažu da su prezadovoljni, jer uslovi u kojima su do sada živeli nisu bili dostojni čoveka.

VESTI GRADA SVILAJNAC