USPEH SVILAJNAČKIH STOČARA NA NOVOSADSKOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU!!!

  • Izvor/foto:Opština Svilajnac

19/05/2018

[views]

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu resavski farmeri su tradicionalno osvojili veliki broj priznanja i nagrada. Opština Svilajnac i Udruženje stočara su za IZLOŽENE 4 KOLEKCIJE junica osvojili VELIKI srebrni šampionski pehar.

trong>Lidija Milojević i Milan Rajković osvojili su pehar Novosadskog sajma za izložene junice simentalske rase. Veliku zlatnu medalju i titulu prve pratilje šampionke u kategoriji junica osvojilo je grlo Markosa Đurđevića iz Kušiljeva i jednu bronzanu za drugu pratilju, dok je dve bronzane medalje za druge pratilje šampionke osvojila farma Lidije Milojević iz Troponja. Dve kobile sa ergele Milana Rajkovića ušle su u prvih 9 na Sajmu od ukupno 164 izložena grla.
Šampionski pehar primila je zamenik predsednika opštine Svilajnac Dragana Radević, koja je ovom prilikom istakla da su priznanja opštini i izlagačima samo potvrda da je u prethodnih desetak godina vođena dobra agrarna politika:
„Sa jedne strane imamo podsticajne mere koje opština daje poljoprivrednicima, kao što su beskamatni krediti, studijska putovanja, edukacija i slično, a sa druge imamo dobre i vredne stočare i ta dva faktora su zaslužna za postizanje uspeha na sajmovima svake godine“ – izjavila je Radević i uručila po 20.000 dinara svim izlagačima iz Svilajnca.

sajamns1
sajamns2

Predsednik Skupštine opštine Svilajnac i učesnik Novosadskog sajma dr Vladan Rajković kaže da tradicionalni uspesi dolaze jer imamo 60 godina dug kontinuitet matičnog knjigovodstva goveda:

„Od podsticajnih mera ima i to da svako umatičeno grlo ima od opštine subvenciju od ukupno 6.500 dinara i to gotovo da ne postoji ni u jednoj opštini. Ne naplaćujemo matičenje koje košta 5.000 dinara, i dajemo 1.500 dinara za svaku junicu koja je osemenjena. Preko opštinskog Odeljenja za poljoprivredu velika pažnja se posvećuje edukaciji, tako da se najnoviji trendovi u svetu mogu odmah implementirati u našim gazdinstvima. Putovanja koja se organizuju u zemlje sa razvijenom stočarskom proizvodnjom dala su, takođe, veliki doprinos jer odgajivači sada primenjuju to što su tamo videli i saznali, od ambijentalnih uslova koji su ranije mnogo falili, pa sve do načina i tehnika ishrane.

Rezultat je i izuzetna mlečnost naših Simentalki, koja je oko 8.000 litara mleka godišnje po kravi“ – objasnio je on i dodao da u poslednjih deset godina nije bila ovako jaka konkurencija na sajmu po kvalitetu izloženih grla. Resavske stočare sada čeka Resavski poljoprivredni sajam 11. septembra , koji se održava u Svilajncu svake godine i okuplja sve veći broj izlagača iz Pomoravlja, Srbije, ali i regiona.

FISEK VARVARIN9 (760 x 140)
FISEK VARVARIN8 (760 x 140)
VESTI GRADA SVILAJNAC