UNAPREĐENjE ENERGETSKE EFIKASNOSTI U OPŠTINI SVILAJNAC KROZ RAZLIČITE PROJEKTE !!!

24/10/2021

Svilajnac- Renoviranje stambene zgrade u Hilandarskoj ulici u Svilajncu privodi se kraju. Ovo je treća zgrada koja je renovirana u okviru Javnog poziva opštine Svilajnac za bespovratno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada.

trong>Na ovoj zgradi urađeni su: nova fasada sa poboljšanjem termičkog omotača, zamena ulaznih vrata i oluka, izrada keramike ispred ulaznih vrata i farbanje ograde na terasama.
Božidar Grozdanović, predsednik stanara zgrade, rekao je da su ovim rešeni gorući problemi zgrade stare skoro 40 godina:
„Sve što je urađeno doprineće da stanovi budu topli, a grejanje jeftinije. Bez podrške opštine mi stanari ne bismo mogli ovo sami da uradimo“ – izjavio je on.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović obišao je zgradu i stanare i istakao značaj svih projekata koji doprinose poboljšanju energetske efikasnosti:

„Vrednost radova na ovoj zgradi je oko 5,6 miliona dinara, od čega je opština finasirala 90%, a 10% iznosilo je učešće stanara. Osim ovog, značajni su i drugi projekti koje radimo u oblasti energetske efikasnosti, pre svega projekat koji radimo sa Ministarstvom rudarstva i energetike za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim jedinicama, gde smo sufinasirali zamenu stolarije, izolaciju i kotlove. Ukupna sredstva obezbeđena za energetsku sanaciju su 5 miliona dinara, od čega je 2,5 miliona obezbeđeno od Ministarstva, a 2,5 miliona je obezbedila opština Svilajnac.


Preko ovog Konkursa sredstva su dodeljena ukupno 51 korisniku, i to za izolaciju sredstva je dobilo 12 korisnika, za stolariju 26 korisnika i za zamenu kotlova 21 korisnik“ – izjavio je Milanović i dodao da predstoji još jedan projekat sa Ministarstvom rudarstva i energetike za postavljanje solarnih panela, za koji Ministarstvo i opština opredeljuju po milion dinara, a opština će, po upustvima Ministarstva rudarstva i energetike, raspisati javni konkurs za raspodelu sredstava.

„Svi ovi projekti nisu značajni samo za pojedinačne budžete ovih građana, nego doprinose i smanjenju zagađenja i dugoročno čistijem vazduhu i zdravijoj životnoj sredini“ – ističe Milanović koji se ovom prilikom osvrnuo i na najznačajniji infrastrukturni projekat koji će se raditi u opštini Svilajnac, a to je izgradnja nove obilaznice:

„Vlada Republike Srbije je projekat izgradnje obilaznice oko Svilajnca svrstala u prioritetne projekte od nacionalnog značaja, koji će biti realizovani po ubrzanoj proceduri. Ukoliko sve ostane kao što je do sada dogovoreno, očekuje se da već u prvoj polovini sledeće godine počnu radovi“.

Više fotografija na facebook stranici Opstine Svilajnac-klik OVDE

VESTI GRADA SVILAJNAC