U Svilajncu otvoren carinski referat

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Autor: O.S. / MEDIA PS

Svilajnac- U opštini Svilajnac danas je zvanično otvoren carinski referat, koji predstavlja krunu decenijskog rada na podizanju privrede.

Foto: O.Svilajnac

Nakon stvorenih svih preduslova, kao što su izgradnja i infrastrukturno opremanje industrijskih zona, otvaranje Slobodne zone Svilajnac, ovaj proces zaokružuje se otvaranjem carinskog referata, koji će privrednicima omogućiti brže, efikasnije i ekonomičnije poslovanje.
Potreba za novim carinskim referatom pojavljuje se usled privrednog rasta u Svilajncu i u Pomoravskom okrugu. Upravo jedan od ključnih zadataka u radu carinskih službenika jeste podrška privredi u spoljnotrgovinskom poslovanju, kroz brže, jednostavnije i transparentnije carinske procedure, istakao je direktor Uprave carina Republike Srbije Branko Radujko:
„Zahvaljujući snažnom i uverljivom zalaganju ljudi koji vode Svilajnac, od danas će izvoznici i uvoznici iz Svilajnca i okoline znatno lakše i brže poslovati. Carinski službenici radiće ovde vredno i savesno, pružaće brzu i pravno izvesnu administrativnu podršku. Od privrednika očekujemo, a u to i ne sumnjamo, da posluju zakonito i da njihov posao i prihodi stalno rastu, za dobrobit njihovih zaposlenih, Svilajnca, Pomoravskog okruga i cele naše Srbije i naše sve snažnije ekonomije“, naglasio je Radujko.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović istakao je da opština Svilajnac godinama beleži rast suficita spoljno-trgovinske razmene:
„Pre deceniju privreda Svilajnca praktično nije postojala. Nije bilo industrijskih zona, nije bilo fabrika, a opština Svilajnac beležila je deficit u spoljno-trgovinskoj razmeni. Za deset godina utrostručen je obim uvoza-izvoza. Za 11 meseci 2022. godine ostvarili smo rekordan obim spoljno-trgovinske ramene od više od 153 miliona dolara, sa suficitom od 14 miliona dolara i imamo 53 izvoznika. Svi ovi podaci su podstrek i nekim budućim ili potencijalnim investitorima da u opštini Svilajnac imaju dobrog partnera i svu logističku i tehničku podršku. Takođe, carinski referat služiće i građanima jer opština Svilajnac ima veliki broj stanovnika na privremenom radu u inostranstvu, koji će od sad moći da svoju robu carine u Svilajncu„– izjavio je Milanović.

Kompanija „Vossloh Schwabe“ sa oko 500 radnika jedan je od najvećih izvoznika sa teritorije opštine Svilajnac. Generalni menadžer ove kompanije Miljan Spasić rekao je da su do sada imali odličnu saradnju sa lokalnom samouopravom:
„Za nas privrednike je carinski referat od izuzetne važnosti jer nam skraćuje vreme administracije i olakšava poslovanje. Carina nam je na pet minuta sada što mnogo olakšava ceo proces“ – izjavio je Spasić.
Još jedna kompanija čija je kompletna proizvodnja namenjena izvozu je Regent, čiji predstavnik Darko Hinić naglašava izuzetnu saradnju sa opštinom Svilajnac:
„Imali smo veliku podršku lokalne samouprave od samog početka našeg poslovanja, zaključno sa otvaranjem carinskog referata, na čemu bih zahvalio i Upravi carina Republike Srbije“ – izjavio je Hinić.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA SVILAJNAC