U Kragujevcu regionalna takmičenja učeničkih kompanija !!!

  • Izvor: Ljubica Sokić

14/11/2018

KRAGUJEVAC (MNA) – U Kragujevcu će se u sredu i četvrtak održati dva regionalna takmičenja učeničkih kompanija.

trong>Prvog dana, javnosti će se predstaviti učeničke kompanije jugozapadne Srbije, i to iz srednjih škola iz Arilja, Čačka, Guče, Ivanjice, Kraljeva, Požege, Prijepolja, Šapca, Užica i Vrnjačke Banje, dok će sledećeg dana svoje proizvode i usluge ponuditi đaci centralne Srbije iz Knića, Kragujevca, Kruševca, Požarevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Trstenika i Velike Plane.

Učenička kompanija je najpoznatiji program Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta.

Program traje tokom cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja.

Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije.

Program Učenička kompanija deo je projekta „Decenija preduzetništva” koji sprovodi Vlada Srbije.

Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine, ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Oba dana biraće se po četiri najbolje učeničke kompanije koje će u maju učestvovati na nacionalnom finalu, zajedno sa pobednicima ostalih regionalnih takmičenja.

Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu u Lilu, u Francuskoj.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanija TeleGroup i ManpowerGroup, kao i tržnog centra Kragujevac Plaza.

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA ČAČAK VESTI GRADA SVILAJNAC