TUCINDAN U RESAVSKOM KRAJU!!!

 

  • Autor: Marko Mirković

05/01/2018

Danas je Tucindan, narodni praznik koji se jednako obeležava u Srbiji, ali i kod Vlaha. U svim krajevima običaj je da se na taj dan kolje pečenica ili „božićnjak“ kako ga zovu Resavci i Vlasi u Resavi.

trong>Etnolog Petar Kostić objavio je u tekstu pod nazivom „Novogodišnji običaji u Resavi“ i nekoliko zanimljivih rečenica o ovom narodnom prazniku koji se obeležava i u Resavi.
Kostić je napisao da Resavci pečenicu ili „božićnjaka“ kolju na Badnji dan, dok se u ostalim krajevima Srbije kolje na Tucindan jer je i po samom činu udaranja životinje sekirom i dan dobio ime.
U Resavi se veruje da do ovog praznika svi poslovi moraju da se završe, jer u protivnom doći će „Tuca“ da im istuče prste, kako je zabeleženo u Velikom Popoviću.


[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

U drugim krajevima, se veruje da roditelji na taj dan ne smeju da tuku decu jer može doći „Tuca“ da im istuče prste, pa zato objašnjava mnogi zatvaraju dimnjak kroz koji će „Tuca“ doći što ukazuje na demonsko poreklo bića. Postoji i još jedno verovanje. Ukoliko roditelji ipak na taj dan tuku decu, a deca izgovore „Ćiri biri, sto četiri“, roditeljima će izrasti sto četiri čira, napisao je Kostić.

Ova bajalica koju izgovaraju deca poznata je i u Plažanu, gde takođe vlada verovanje da se deca ne smeju tući , potvrđuju  stariji meštani.

VESTI GRADA DESPOTOVAC VESTI GRADA SVILAJNAC