SVILAJNAC PRIMER DOBRE PRAKSE U SPROVOĐENJU DUALNOG OBRAZOVANJA !!!

  • Izvor/foto : Opština Svilajnac

02/09/2018

[views]

SVILAJNAC- “Srednja škola Svilajnac” potpisala je sa kompanijama koje posluju u Svilajncu ugovore o dualnom obrazovanju o izvođenju praktične nastave u privrednom društvu. Panasonik lighting Devices Serbia, Evrometal, AD Voćar i A&D Wood su privredni subjekti u kojima će učenici obrazovnih profila “bravar-zavarivač” i “industrijski mehaničar”, koji su u sistemu dualnog obrazovanja, pohađati stručnu praksu u okviru redovne nastave. Ukupno 21 učenik potpisao je posebne Ugovore o učenju kroz rad sa kompanijom u kojoj će obavljati praksu, tokom druge i treće godine školovanja.

trong>Prema rečima Predraga Milanovića, predsednika opštine Svilajnac cilj je da se školuju kadrovi namenjeni potrebama privrede i da se učenici, nakon završetka školovanja, lakše i brže zaposle:
“Mi smo danas na jednom novom početku, prvi zadatak nam je bio da stvorimo uspešnu privredu i ambijent za strana i domaća ulaganja i to smo uradili, a danas smo stvorili i mogućnost da đaci iz opštine Svilajnac, ali i drugih opština koji ovde pohađaju srednju školu, mogu da se na najefikasniji način edukuju i obavljaju stručnu praksu u najboljim firmama, koje im osim osposobljenosti za rad pružaju kasnije i mogućnost zaposlenja. Na početku smo ovog procesa, koji može samo da se širi, kako raste privreda tako će rasti i broj dece ili smerova koji će se školovati po dualnom sistemu. Na taj način privredni subjekti dobiće stručnu radnu snagu, a ta radna snaga dobiće dobro plaćene poslove. Takođe, cilj je da ovi učenici nakon završenog školovanja ne kažu da su završili školu, nego da kažu da znaju da rade taj posao za koji su se školovali” – objašnjava Milanović i dodaje da o razvijenosti privrede u opštini Svilajnac govori i podatak Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga da je privreda opštine Svilajnac za šest meseci 2018. godine ostvarila je SUFICIT u spoljnotrgovinskoj razmeni u vrednosti od 6 miliona evra.

Direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić objašnjava da su u ovom procesu svi dobitnici:
„Dobitnici su učenici jer će ovladati znanjima i veštinama koje u potpunosti odgovaraju potrebama privrede, dobitnici su i privrednici jer će imati adekvatnu radnu snagu, a dobitnik je i lokalna zajednica i lokalna samouprava jer šalje jasnu poruku da je spremna i sposobna da školuje potrebne kadrove i da stvara najpovoljniju privrednu klimu“ – istakao je on.

Svi učenici složili su se da je ovo za njih veoma značajan korak koji ih sprema za buduće zaposlenje, i da su odabrali zanimanja u sistemu dualnog obrazovanja, jer sa stečenim znanjem kroz praksu postaju gotovi radnici koji mogu raditi svuda.
Srednja škola Svilajnac je uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ opremila kabinet za ova dva smera, a učenici na stručnu praksu kreću od ove školske godine.

VESTI GRADA SVILAJNAC