SVILAJNAC DOBIJA regionalni inovacioni STARTAP centar

  • Izvor: O.Svilajnac

20/09/2019

Svilajnac- „Opština Svilajnac će dobiti svoj prvi Regionalni inovacioni startap centar, kako bi mladi inženjeri i budući tehnološki preduzetnici iz ove opštine imali najbolje uslove za razvoj svojih preduzetničkih i inovacionih potencijala“, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na svečanoj dodeli Ugovora o dodeli sredstava za otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra u Svilajncu.


Foto: opština Svilajnac

Na svečanosti koju je organizovala opština Svilajnac, Popović je podsetio da su potencijali koje ova pomoravska opština ima prepoznati od strane renomiranih svetskih kompanija.

„Prisustvo fabrike Panasonik u maloj srpskoj opštini pokazuje da je talenat i potencijal naših inženjera i tehničkih kadrova prepoznat od strane svetskih giganata“ kaže Popović i dodaje da se u Svilajncu očekuju nove investicije što, prema njegovim rečima, otvaranje startap centra u ovoj opštini čini još značajnijim.

„Trend u svetu je da velike kompanije ostvaruju saradnju sa malim startap kompanijama koje niču upravo u ovakvim Regionalnim inovacionim startap centrima. Želimo da se svi oni koji završe tehničke fakultete, vrate u svoja mesta i odatle, kroz inovacione startap centre, otpočnu svoj biznis”, rekao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je naglasio da će budućim tehnološkim preduzetnicima, inovatorima i mladim startap kompanijama pored podrške Vlade Republike Srbije i lokalne samouprave, u okviru Regionalnih inovacionih startap centara, biti omogućena puna mentorska podrška za izlazak na tržište.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

„Svi oni koji žele da se bave inovacijama dobijaće edukaciju od najboljih srpskih i evropskih stručnjaka kako da svoj inovacioni proizvod ili uslugu dovedu od ideje do realizacije.

Isto tako moći će i da se umreže sa drugim startap centrima u Srbiji i da razmenjuju znanja i iskustva na efikasan način putem video konferencijske veze“, kazao je Popović.

Na svečanoj dodeli Ugovora prisutnima se obratio i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović. On je iskazao potrebu lokalne samouprave za mladim ljudima koji imaju inovativne ideje i nameru opštinskog rukovodstva da takve potencijale zadrži u Svilajncu.

„Osnivanje Regionalnog inovacionog startap centra u Svilajncu je šansa da zadržimo mlade u našoj opštini kako bi svojim inovacionim idejama i preduzetničkim inicijativama doprineli razvoju Svilajnca i Republike Srbije u celini“, zaključio je Milanović.
On se zahvalio ministru Popoviću na dodeljenim sredstvima i izrazio uverenje da se uspostavljanjem startap centra u Svilajncu otvara nova perspektiva razvoja ove opštine zasnovana na inovacijama i novim tehnologijama.

Ugovorom o realizaciji Regionalnog inovacionog startap centra u Svilajncu, dodeljena su sredstva u iznosu od 46 milona dinara opštini Svilajnac i Udruženju građana za razvoj tehnološkoj preduzetništva ICT Hub iz Beograda.

VESTI GRADA SVILAJNAC