OBELEŽENA 104. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA SVILAJNCA U PRVOM SVETSKOM RATU

PR tekst JOŠ NIJE KASNO – UPIS JE U TOKU !

Autor: O.S. /MEDIA PS

Svilajnac- Danas je, svečanim polaganjem venaca na Spomenik Mare Resavkinje, obeležen Dan oslobođenja Svilajnca, koji je u Prvom svetskom ratu oslobođen 27. oktobra 1918. godine, kada su srpski i francuski vojnici proterali deo nemačke 217. divizije i ušli u grad.

Foto:facebook-Opština Svilajnac

Zanimljivo je da je na isti dan 27. oktobra 1915. godine Svilajnac i okupiran.
U oslobađanju Svilajnca u Prvom svetskom ratu, kao i mnogih gradova u Srbiji, veliku ulogu je odigrala francuska vojska. Ostao je u neizbrisivom sećanju ulazak generala Šarla Trenijea na konju ispred svoje i srpske vojske 27. oktobra 1918. godine. Tom prilikom u znak zahvalnosti, uručena mu je zastava, koje su ručno izradile i izvezle svilajnačke devojke i koja je simbol neraskidivog prijateljstva dva naroda.

Spomenik žrtvama podignut je 1926. godine. Na mermernom postamentu urezana su imena i postavljene fotografije izginulim ratnicima sa ovog područja. U oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine poginula su 353 vojnika iz Svilajnca.

Vence su položili, ispred delegacije opštine Svilajnac, predsednik Skupštine opštine Svilajnac dr Darko Jevtić i član opštinskog veća opštine Svilajnac Ivana Mikić i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca (1912-1918) njihovih potomaka i poštovalaca „Stevan Sinđelić“.

PRATITE NAŠ PORTAL I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA SVILAJNAC