NOVA GOSTUJUĆA IZLOŽBA U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE !!!

31/05/2021

Svilajnac- “U kamenu svetlosti trag” nova je gostujuća izložba u Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu koja je juče svečano otvorena. Izložba je nastala povodom 150 godina duge saradnje Srbije i Austrije u oblasti geoloških istraživanja, kao rezultat saradnje Prirodnjačkog centra Srbije, Austrijskog kulturnog foruma Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

rong>Izložbu su otvorili prof. dr Kristina Šarić sa Rudarsko-geološkog fakulteta, koja je i autorka izložbe, dr Adrijan Fajks, ataše za kulturu Ambasade Austrije i direktor Austrijskog kulturnog foruma i Danijela Čuknić, direktorka Prirodnjačkog centra Srbije:“Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu svojim odnosom prema nauci, zalaganjem i stručnošću doprineo je da se Srbija podigne za lestvicu više među zemljama koje ulažu u nauku i kulturu. Izložbom „U kamenu svetlosti trag“ vodimo vas na dva paralelna putovanja: Prvo putovanje je vremeplov kroz 150 godina austrijsko-srpske saradnje u oblasti geoloških istraživanja, koja su već na samom početku doprinela izradi prve geološke karte Srbije. Sve do danas, zajednička istraživanja austrijskih i srpskih geologa omogućila su bolje razumevanje geologije Alpa i Dinarida. Drugo putovanje počinje kada kamen isečemo u vidu veoma tanke pločice. Tada kamen „oživi“ – postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući tajanstvenu lepotu stene. Ove čudesne slike ne pružaju samo informacije o geologiji, takođe ih vredi posmatrati kao unikatna umetnička dela prirode” – izjavila je prof. dr Kristina Šarić, autorka izložbe.


Direktorka Prirodnjačkog centra Srbije Danijela Čuknić istakla je značaj ove izložbe za promociju nauke, kulture i obrazovanja, čemu je Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu posvećen godinama unazad i zbog čega je i prepoznat kao lider naučnog turizma u regionu.Izložba će u Prirodnjačkom centru biti postavljenja do kraja juna.

Više fotografija na facebook stranici Opštine Svilajnac-klik OVDE

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA SVILAJNAC