Defileom konja, jahača i zaprega u Svilajncu je obeležena slava konjara TODOROVA SUBOTA!!!

24/02/2018

Svilajnac- Velikim defileom konja, jahača i zaprega u Svilajncu je obeležena slava konjara TODOROVA SUBOTA.

aj dan posvećen je Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu za koga se u narodu veruje da je zaštitnik stoke, a naročito konja. Okupljanje ljubitelja konja i njihovih ljubimaca počelo  je u 11 časova u Parku evropskog prijateljstva, nakon čega je defile krenuo glavnom svilajnačkom ulicom.

Tradicionalnu svilajnačku smotru ljubitelja konja i njihovih ljubimaca organizovao je Konjički klub Mara Svilajnac a prisustvovao je veliki broj gostiju među kojima je bilo i predstavnika Ljubičevskih konjičkih igara.

Od kako su Svilajnčani, pre osam godina, obnovili tradicionalnu proslavu Todorove subote, ova gotovo zaboravljena manifestacija postaje sve masovnija.


Teodorova subota, Todorova subota, Todorica, posvećena je događaju koji se desio u vezi sa Sv. velikomučenikom Teodorom Tironom i koljivom.

Za Svetog Teodora, narodski, Todora veruje se da je zaštitnik stoke, naročito konja, pa se ovaj dan naziva još i Konjski dan. U Takovskom kraju ovaj svetac se slavi, jer se veruje da leči od padavice. Seljaci u to vreme odlaze u obližnje manastire sa bolesnima, pale sveće i mole se Svetom Teodoru za zdravlje. Todorova subota u Popovom polju zove se Todorica.

Uopšte, u mnogim selima se konji jašu, bez sedla ili sa njima, pokazuju po selima. Na Todoricu, kako se još naziva Todorova subota, po prvi put izlaze zmije nakon zimskog mirovanja. Na Kosovu misle da je nekada sveti Teodor upravljao zmijama koje su imale noge. Kad su zmije počele da ujedaju ljude, on se naljuti na njih, oduze im noge, a ljude nauči kako da ih tuku štapovima i hvataju.

VESTI GRADA SVILAJNAC