BADNJI DAN i veče u Resavskom kraju !!!

 

  • Autor: Marko Mirković

06/01/2018

Resavski kraj od davnina je bio zanimljiv istraživačima –etnolozima jer su se na ovom prostoru godinama prožimale dve kulture Srpska i Vlaška. Posebno su istraživači sa pažnjom opisivali neke običaje vezane za Badnji dan, badnje veče i Božić, o kojima ćemo mi tokom ova dva praznična teksta govoriti.

PUSNJAK I MEDLJANA RAKIJA

Običaj je u Resavskom kraju, da domaćin na Badnji dan, ode rano sa muškim detetom, iseče badnjak i položi ga ispred kuće. Zatim odlazi da pripremi božićnu pečenicu. Za to vreme žena bi mesila kolačice koji simbolišu različite domaće životinje i predmete i obredni hleb. Priprema se posna hrana. Prema pisanju Dajane Kostić pojedine porodice imale su posebne posude za pripremu ove hrane. Posebnu pažnju privlači jelo koje se danas retko gde sprema, a u pitanju je kupusnjak. Kako bi godina bila rodna i plodna, domaćin unosi badnjak a za njim ide supruga koja „kvoče“ i deca koja simbolizuju piliće koji „kvocaju“. Zatim se na slami koja je svuda po podu razbacana, večera, bez korišćenja pribora, da ne bi vrane vadile useve.

U nekim mestima kao što je Plažane običaj je i da se pije medljana rakija, a u Panjevcu su na ovaj dan ranije pevali koledarske pesme, lupalo štapovima i zvonilo zvonima


[crellyslider alias=“dena_baner_700*140″]

BOŽIĆNI KOLENDARI

Istraživač Petar Kostić, pominje „kolendari“ koju su vezani u Resavskom kraju za proslavu Božića. To su ustvari mladići koji su se maskirali, najčešće kako je u Beljajci zabeleženo u crnu tkaninu, a za zube su koristili seme bundeve i nosili su štapove- kolinde. Ispred ove neobične povorke uvek je išao vođa koji se u Beljajci i Troponju zvao kvočka, a ostali su pilići. Nosili su jedan ražanj koji je čuvao stražar, brdak i kantu – žumeriku. Odlazili su po kućama, čarali vatru (slično kao položajnici), a za uzvrat od domaćina dobijali, meso, rakiju. Meso su kačili na ražanj.

Kolendari za Božić nisu zabeleženi u srpskim selima, ali ono što svakako zaokuplja pažnju jeste da se bez većih običaja kod Vlaha proslavlja Badnje veče, takođe uz posnu trpezu i unošenje slame.

VESTI GRADA DESPOTOVAC VESTI GRADA SVILAJNAC