PREDSTAVLJEN MODEL DUALNOG OBRAZOVANJA ŠKOLAMA MAČVANSKOG OKRUGA !!!

  • Autor: Šabac.rs/ MEDIA PS

04/02/2021

Pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj prof. dr Gabrijela Grujić održala je danas sastanak sa direktorima srednjih škola sa teritorije Mačvanskog okruga u Gradskoj kući, na kom su razgovarali o dualnom modelu obrazovanja. Sastanak je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.


,,Veliko mi je zadovoljstvo što je danas pomoćnica ministra prosvete, gospođa Gabrijela Grujić, prisustvovala radnom sastanku svih srednjih škola Mačvanskog okruga koje mogu u svoj obrazovni sistem da uključe dualno obrazovanje. 

Naš obrazovni sistem je dobar. Međutim, dualno obrazovanje daje kvalitativno novu komponentu i sve naše obrazovne ustanove koje imaju uslova trebalo bi da ugrade dualno obrazovanje u svoj sistem. U 21. veku nije dovoljno imati samo teorijsko znanje. 

Izuzetno je važno da se i praktična znanja i veštine koriste u direktnom radu u kompanijama koje posluju u Republici Srbiji. Grad Šabac podržaće dualno obrazovanje i nadam se da će ceo okrug iskoristiti potencijal naših privrednika i da će privrednici biti zainteresovani za učenike koji će tokom svog školovanja steći sva ona znanja i veštine koja su im potrebna da se uključe u proces rada”, rekao je gradonačelnik Šapca.


Ovom prilikom pomoćnica ministra za dualno obrazovanje izrazila je veliko zadovoljstvo što je danas imala priliku da razgovara sa gradonačelnikom Šapca i direktorima srednjih škola u Mačvanskom okrugu. Zahvalila se gradonačelniku na dobrodošlici.

,,Dualno obrazovanje je veliki potencijal za ceo okrug. Svi smo svesni da je strategija razvoja upravo njegovo unapređenje. Mi zato moramo da otvorimo vrata svih kompanija, kako bi omogućili učenicima da kroz moderan način nastave, koji se odnosi na proces učenja kroz rad stiču kvalitetno znanje”, rekla je prof.dr Grujić i dodala da je 21. vek, vek kompetencija, u smislu sublimacije znanja, veština, sposobnosti i stavova, a ne samo teorijskih znanja.

,,Želimo da mladi ljudi dožive ovaj model obrazovanja kao inspiraciju, odnosno izazov. Zbog toga u narednom periodu očekujemo da će učiniti kompanije ne samo održivim, nego i inovativnim. Po prvi put naši mladi imaju priliku da kada budu učili u kompanijama, učine to u stimulativnoj sredini. 

Dualnim obrazovanjem Srbija prestaje da bude zemlja odložene karijere, mladi imaju priliku da uče u kompanijama. Niko od predstavnika kompanija, kada budu hteli da se zaposle neće ih pitati da li imaju radno iskustvo. 

U dodatku diploma će pisati broj sati i u kojoj kompaniji su sticali znanja kroz rad. Učenje na dva mesta je najkvalitetniji model nastave. Očekujem od svih direktora koji su sa mnom danas razgovarali da ćemo ovaj plan upisa za narednu školsku godinu unaprediti”, istakla je Grujić.

VESTI GRADA ŠABAC