Za šta i kome je namenjena Služba podrške u Paraćinu ?

18/03/2020

Paraćin-Kol centru Službe za podršku formirane po nalogu Štaba za vanredne situacije opštine Paraćin, zbog obezbeđivanja usluga nabavke osnovnih životnih namirnica građanima starijim od 65 godina, kojima je dok traje vanredno stanje u Srbiji, zabranjen izlazak, prvog dana javilo se 16 najstarijih sugrađana, umesto kojih su angažovani volonteri Tima za brigu o starijima Crvenog krsta i Dnevnog centra Kluba za stare Centra za socijalni rad, obavili kupovinu potrebnih stvari.


Foto Dušan Stamenković

Služba je, inače, organizovana da bi umesto starijih sugrađana i onih koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti, posle poziva na brojeve 035/573-214, 035/573-950, 063/101-66-12 ili 065/804-32-66, poslala volontere do njih, koji će njihovim sredstvima, umesto njih obaviti kupovinu osnovnih životnih namirnica, lekova i drugih potrepština. 

Drugog dana javilo se mnogo više građana, koji nisu razumeli na koji način funkcioniše pružanje podrške, očekujući da dobiju besplatne pakete namirnica i lekova, iako ne spadaju u kategoriju lica koja po procenama stručnih u Centru za socijalni rad imaju prava na takvu vrstu pomoći.


Ta pomoć se obezbeđuje, ali u redovnom postupku. Angažovani u Kol centru Službe za podršku starima, za vreme vanrednog stanja, upućuju apel korisnicima uslužnog odlaska u nabavku i po lekove, da zovu isključivo iz tih razloga, napominjući da svrha čitave organizacije nije obezbeđivanje materijalne ili socijalne pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, već isključivo pružanje usluga odlaska u prodavnice i apoteke umesto njih, dok im je kretanje onemogućeno.

VESTI GRADA PARAĆIN