U pripremi druga zbirka pesama paraćinske knjževnice Milene Vučković!!!

  • Autor/foto : Danijela Stojanović

25/04/2018

[views]

Milena Vučković – Nena, po profesiji dipl. ekonomista, iz ljubavi književnica, rođena je u Boljevcu a živi, radi i stvara u Paraćinu.

trong>Piše, kako kaže, oduvek. U osnovnoj školi biva nagrađena od strane dečijeg časopisa „Zmaj“ kao „Najbolji među najboljima“. U to vreme urednici časopisa su bili Branko Ćopić, Mira Alečković, Desanka Maksimović.
Danijela:„Pisanje kao…?“
Milena :“Kao hobi…ljubav…smisao života.“
Danijela:“Dosta dugo si radila kao ekonomista.“
Milena:“Da, sve do posle poplave, kada se majka razbolela. Njoj je neophodna stalna nega tako da sam morala da napustim posao. Dan provodim uz nju, veče u pisanju.“
U poplavi je stradalo 98 pesama, to su bile prve pesme nekog zrelijeg doba. Dvadesetak ih se setila, od toga je 8 ušlo u zbirku „Ptica u mojoj glavi“.
„Zbirka je izdata juna 2017. godine uz pomoć opštine Paraćin koja mi je odobrila sredstva za taj projekat. Izdavač je naša biblioteka „Dr Vićentije Rakić“, a štampao je „Graforeklam“. Uredništvo, lekturu i korekturu uradila je Irena Sokolović, rešenje za korice i ilustracije delo su likovnog umetnika Srećka Zdravkovića, recezent je Jovana Milutinović a grafički urednik Saša Sokolović“, uputila nas je Milena u detalje.
Ona je takodje član grupa književnika na fb gde su se i izrodila mnoga prijateljstva i saradnje, a sama je i osnovala grupu „Ars poetika“. U proteklih godinu dana napisala je 120 pesama, i za sada ih ima oko 230. Najveća ljubav joj je proza.
Danijela:“Tvoji dalji planovi su?“
Milena:“Druga zbirka pesama je spremna, nadam se da uz sponzorstvo u skorije vreme ugleda svetlost dana. Nakon nje sledi zbirka priča a zatim i roman „Rođendanska priča“ iz 6 delova koji je pri kraju. Pisan je u Pekićevom stilu.“
Danijela:„Tvojih pesama ima u više od 10 antologija.“
Milena:„Tako je. Među najdražima mi je slovenačka “ Pesem si“. Postoji internacionalni portal gde književnik ima pravo 1 pesmu dnevno da pošalje. Uredništvo bira najkvalitetnije pesme. Tamo imam 15 , kako kažu, pocrtanih pesama. Od toga su 3 u zborniku – „Bilijar“, „Jesen nad gradom“ i „Tragač“. Pesmu „Bilijar“ pesnikinja iz Breze, Smajić Senada,prevela je na slovenački. Interesantno je da je i taj prevod pocrtan i ušao je u isti zbornik. Na putu je i saradnja sa slovenačkim pesnicima“.

Uštedite i do 3000 din sa nama !!!


2018-04-25 20.56.24
received_604320653255985
received_604320676589316
received_604320723255978

Milenine pesme su redovno nagrađivane na „Poetskoj pozornici“. Pesma „Umem“ je u Ćupriji na takmičenju „Pesma godine“, gde su u konkurenciji pesme i iz drugih zemalja, osvojila III mesto. Zbirka „Ptica u mojoj glavi“ prodata je i u Torontu i Stokholmu, a juna putuje za Pert i Sidnej. Milena je od 2017. godine, član Saveza književnika u otadžbini i rasejanju,  od kojeg je dobila plaketu za ostvarivanje zapaženih rezultata na konkursima, manifestacijama i takmičenjima.
Omladinska organizacija Paraćina je septembra prošle godine pokrenula književnu radionicu koja je trajala do decembra.
Milena: „Sedam srednjoškolaca je učestvovalo u radionici. Radila sam sa njima, davala im savete, smernice, ritam u pesmi i priči… Jedno predivno druženje je bilo. Među učenicima je bila i Vasić Suzana, veoma talentovana devojka, i jako mi je drago što je ove godine opština odobrila sredstva za njen roman. Nadam se da će se ova radionica i ove godine pokrenuti.“
Milena ovih dana očekuje i goste iz Sarajeva, grupu pesnika „Planet poezija“, a kasnije će ona biti njihov gost.
Mi se iskreno nadamo da će njena druga zbirka pesama „Kirkine čarolije i druge pesme“ uskoro ugledati svetlost dana. Kako završiti ovu priču ako ne uz Milenin stih:
„I kad zaćutiš u meni duboko,
kao da te nikada nijd ni bilo,
kao da ničega nije bilo,
osetićeš paučinastu prazninu,
ispod pazuha, u praznom zagrljaju,
na golim grudima, po koži, u damaru srca,
svuda gde sam ti bila…“

VESTI GRADA PARAĆIN