RADOJE – JER BRINE O DECI

  • Autor: Danijela Stojanović

24/04/2021

„Danas mi se čini da nema škole u Srbiji kojoj više odgovara ime koje nosi. Osnovna škola Radoje Domanović je škola u kojoj je oduvek postojao veliki broj originalnih, samosvojnih i slobodnih ličnosti, koji nisu bili samo profesionalci u svom poslu, već su bili kulturni pregaoci i predstavnici kulture, sporta, pa i nauke u malom. Po mnogim od nastavnika u ovoj školi se prepoznaje grad i pronosi ime ove naše male varoši širom republike, neki od njih su postali sinonim sporta, neki slikarstva, neki kulture, neki nauke, a pojedinci medicine, ekonomije i različitih vrsta inžinjeringa i tehnologija, rečju u svim naučnim oblastima.  Učenici ove škole, ne samo da uspešno nastavljaju svoje dalje školovanje održavajući uspeh koji su postigli, već i svojim rezultatima doprinose afirmaciji školama koje pohađaju. Ne mali broj naših đaka danas radi na odgovornim radnim mestima, ne samo u Republici, već i širom sveta.“  (Prof dr Predrag Jašović – Monografija OŠ Radoje Domanović, 2019.)

Veliki korak u životu svakog deteta je svakako polazak u školu, počevši od upoznavanja novih drugara, uklapanja u školsku sredinu pa do razumevanja i prihvatanja školskih obaveza.

Ogroman teret je i na roditeljima, pored svih briga koje brinu sa svojim prvacima, na njihovim plećima je još i izbor dobrog učitelja,  odvajanje finansijskih sredstava za kupovinu udžbenika čija cena uopšte nije povoljna, i, možda najbitnije, hoće li se radno vreme na poslu uklopiti sa vremenom potrebnim za dovođenje i odvođenje mališana iz škole.

KLIK >>> OVDE


OŠ Radoje Domanović je škola koja brine o svemu. U školi postoji produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda koji podrazumeva prisustvo učenika u smeni suprotnoj od nastave. Prikladno je opremljen i uređen tako da se vizuelno i svojim sadržajima razlikuje od učionica predviđenih za izvođenje nastave.

Organizacija rada produžekog boravka deli su tri segmenta:1- izrada domaćih zadataka i vežbanje,2- slobodno vreme (igre po izboru učenika) i3- usmerene ili slobodne aktivnosti učenika (kroz takmičenja i kreativne radionice). „Sigurni smo da jedan takav način funkcionisanja predstavlja najbolje mesto za svako dete i da su roditelji zaista skloni činjenici da deca aktivno provode svoje vreme u jedinstvenom ambijentu našeg produženog boravka.“ izjavila je za naš portal Danijela, jedna od zaposlenih u ovoj školi.


 Prvi put ove godine ova škola dodeljuje besplatne udzbenike svim učenicima prvog razreda što predstavlja veliku olakšicu za roditelje.– „Prošle godine je bila besplatna užina, a sada idemo na viši cilj, a to je komplet udzbenika. Nadamo se da i ćemo i narednih godina uspevati da obradujemo novinama koje će umnogome samo olakšavati školovanje naše dece.“

OŠ Radoje Domanović se svakako potrudila da olakša roditeljima, kako finansijski, tako i brigom u produženom boravku učenicima mlađih razreda, što je vrlo značajno prilikom izbora škole za naše mališane. 

VESTI GRADA PARAĆIN