Predstavljanje knjige „Anegdote iz Pomoravlja i zaleđa“ paraćinskog književnika Tomislava Đokića!!!

 

  • Izvor: Kulturni centar Paraćin

28/11/2017

Ove jeseni u izdanju Kulturnog centra i ,,Alke“ iz Paraćina pojavila se knjiga pod naslovom ,,Anegdote iz Pomoravlja i zaleđa“ koje je sakupio poznati književnik i profesor književnosti iz grada na Crnici Tomislav Đokić.

jiga koja sadrži blizu 80 strana objavljena je u ediciji ,,Iz narodnih bisaga“ u tiražu od 300 primeraka , a kao moto navedene su reči braće Popović iz knjige ,,Razbibriga“ / Knjiga za one koji pate od nevolje, zubobolje, kostobolje, glavobolje i sve bolje i gore i one koji žele da se razvesele. Urednik izdanja je Hadži Gordana Vojinović, recenzent Životije Popović, autori karikatura Stevo Diklić i Radovan Bubnjević, dok su korice delo Srboljuba Živkovića.
U knjizi je zabeleženo oko 90 anegdota čiji su kazivači iz paraćinsih sela i okoline – Plane Skorice, Buljana, Vitoševca, Mirilovca, Smilovca, Golubovca, Novog Bračina, Lebine, Šetke, Svojnova, Crnog Kala, Trešnjevice, Podgorca, Donje Mutnice, Drenovca, Madjera, Sinjeg Vira, Zabrege, Busilovca, Ratara, Bošnjana, Sikirice, Poslona, Klačevice i Popovca.

– Suštinu anegdote kao prozne književne vrste najpotpunije je objasnila prof. Dr Snežana Samardžija ( u knjizi ,,Oblici usmene proze »). Po njoj, ona je negde na sredokraći izmedju šaljive narodne priče i vica. Vuk je svrttavao u kategoriju ,,muških priča“ , odnosno podkategoriju ,“malih priča ». . . Toga sam i ja bio potpuno svestan kad sam pre više godina počeo da beležim anegdote iz Pomoravlja i zaledja, ali sam uvek nastojao da objektivno prenesem što čujem u narodu. Uz to sam se trudio i da poštujem autentičnost jezika kazivača kao deo vekovnog narodnog blaga . . . Ovim anegdotama je zajedničko što čuvaju zdrav narodni duh i smisao za vrcav i jedar humor, ponekad čak i crni! Pune su narodne mudrosti, zanimljivih obrta, spontanog nadmudrivanja, a verno čuvaju naš ( izvorni) kosovsko – resavski dijalekat- priče, pored ostalog, u predgovoru pod naslovom ,,Pred kapijom knjige” priredjivač ovog naslova.
– Tomislav Đokić rođen je u Skorici kod Ražnja 1948. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu i ceo radni vek proveo kao profesor srpskog jezika. Piše za decu i odrasle – pesme, priče, eseje, satire, a bavi se i publicistikom, novinarstvom i sakupljenjem narodnih umotvorina. Do sada je objavio 21. knjigu i dobio mnoštvo nagrada, priznanja i zahvalnica. Član je Udruženja književnika Srbije i Književnog kluba ,,Mirko Banjević” iz Paraćina.

Galerija Kulturnog centra Paraćin, utorak 28.novembar 2017. u 19 časova.

Ulaz slobodan

ostale vesti iz Paraćina>>OVDE

NAJNOVIJE VESTI

[crellyslider alias=“bannerfront300x600″]

VESTI GRADA PARAĆIN