PARAĆINSKI gimnazijalci briljirali na državnom takmičenju iz fizike!!!

  • Autor: Danijela Stojanović

31/03/2018

[views]

Paraćin- Državno takmičenje iz fizike, 56-o po redu, održano je u Nišu. Ovo takmičenje je poznato i kao takmičenje BOZONA i FERMIONA. Bozoni su učenici matematičke a fermioni ostalih škola.

e godine se ukupno takmičilo 332 učenika, a prvi put su se dodeljivale i medalje uz diplomu.
Paraćinski gimnazijalci su pokazali odlično znanje iz fizike i osvojili zavidna mesta:
 

-Marko Stojanović, učenik II/1 razreda zauzeo je ubedljivo I mesto
-Mihajlo Đorić, I/1 zauzeo je III mesto
-Anđela Vučković , IV/1 takođe III mesto
-Bogdanović Nikola, III/1 dobio je pohvalu i
-Perović Marko III/1 priznanje.

Zbog priloženih žalbi takmičari su tek sledećeg jutra saznali rezultate i mogli da odahnu a i proslave.

„III mesto mi je izmaklo za samo 1 poen što me je baš razočaralo, da ne kažem razbesnelo. Ipak sam, s obzirom da se svake godine takmičim, stekao pravo da upišem fakultet bez polaganja prijemnog ispita“ – požalio nam se ali i pohvalio Nikola Bogdanović.
Pravo da bez polaganja prijemnog ispita upiše fakultet ostvarila je i Anđelka koja se svake godine takmiči i odnosi nagrade.
Danijela:“Mihajlo, kakve utiske nam ti donosiš sa ovog takmičenja?“
Mihajlo:“ Od VI razreda se takmičim i mogu vam reći da su zadaci na takmičenju iz fizike uvek prilično teški. U VIII razredu a i sada sam osvojio III nagradu. Ovaj put sam uložio žalbu jer mi jedan od zadataka nije bio pregledan“.

Uštedite i do 3000 din sa nama !!!


-„Mihajlo je tek oko 4 ujutru uspeo da zaspi, čekao je konačan ishod takmičenja koji ni u to vreme nismo saznali. Liste su izašle tek sledećeg jutra kada smo saznai da je žalba prihvaćena i da je Mihajlo zauzeo III mesto“- dodaje njihov profesor fizike Peđa Milošević.
Marko Perović zadatke sa takmičenja takođe karakteriše kao veoma teške i dodaje da nikad brže ne proleti 4 sata nego na takmičenju iz fizike. On se takođe takmiči od VI razreda a ovo je prvo državno takmičenje na kome je učestvovao.

Marko Stojanović, koji je prošle godine pohvaljen, ove godine zauzima ubedljivo prvo mesto.
Svi oni su veoma zahvalni svom profesoru Peđi, koji je uvek uz njih da ih motiviše. On je trenutno jedini profesor u Srbiji koji predaje đacima u sva 4 razreda.

Kaže nam da je u samoj školi velika kolegijalnost, da i on i učenici imaju veliku podršku i od  direktorke i od uprave škole kada je takmičenje iz fizike u pitanju.

I sami učenici su pokazali veliku motivisanost s obzirom da su i subotom i u dane praznika dolazili u školu da se pripremaju za takmičenje. Skraćenicu PFŠ na svojim dresovima prevode – PEĐINA ŠKOLA FIZIKE.
On je jedan od omiljenijih profesora u ovoj školi iz čije klupe su izašli, između ostalih, 5-oro učenika koji su trenutno na doktorskim studijama fizike, 4 su na institutu za fiziku a 1 je asistent na medicnskom fakultetu.
Ovaj profesor se takođe založio da se broj fermiona i bozona izjednači na državnom takmičenju, predlog je usvojen, tako da će na ovom takmičenju od sledeće godine učestvovati više učenika iz ostalih škola.
Naš portal kako i novinarka D.S. čestitamo učenicima i profesoru Peđi na velikom uspehu.

VESTI GRADA PARAĆIN