Obavezna upotreba zimske opreme od 1. novembra !!!

  • Izvor: Opština Paraćin

06/11/2021

S obzirom na to da je Zakonom o putevima, 1. novembar datum kada zvanično počinje sezona zimskog održavanja puteva, paraćinska Direkcija za izgradnju je izdala saopštenje kojim podseća vozače, da ukoliko to još nisu učinili, obave neophodne pripreme vozila za nastupajući zimski period.

Činjenica je da je u zimskim uslovima, kada su sneg i led na kolovozu i kada je otežano kretanje vozila, potrebna dodatna pažnja u vožnji.

Neophodno je smanjiti brzinu i vožnju prilagoditi uslovima puta.

Kako bi se postigao maksimalan nivo bezbednosti potrebno je na vozilima imati Zakonom propisane zimske pneumatike. Iako još nema snežnih padavina, letnje pneumatike treba zameniti zimskim, koji imaju bolje prijanjanje za kolovoz i omogućavaju bezbedniju vožnju, zbog svojih karakteristika.

Na pojedinim putnim pravcima naše opštine postavljena je vertikalna signalizacija za ograničenje brzine u vreme snežnih padavina, kao i obaveznu upotrebu lanaca, koje su vozači dužni da se pridržavaju.




Ono što je, takođe, potrebno jeste provera nivoa rashladne tečnosti u hladnjaku, nivoa elektrolita u akumulatoru i nivoa tečnosti za pranje vetrobranskog stakla.

Služba zimskog održavanja puteva Direkcije za izgradnju opštine Paraćin će, u sklopu održavanja puteva i ulica, koje podrazumeva čišćenje od snega i obezbeđivanje prohodnosti, preduzeti sve neophodne mere za uspostavljanje normalnog odvijanja saobraćaja u zimskom periodu.

Takođe, Direkcija podseća građane na obavezu uklanjanja snega i leda sa trotoara, ispred dvorišta i lokala i apeluje na njih da prate uputstva nadležnih službi, preko lokalnih sredstava informisanja i službi AMSS-a.

VESTI GRADA PARAĆIN