Izložba „Meteoriti, glasnici Svemira“ autora Aleksandra Lukovića kustosa mineraloga u Paraćinu!!!

14/04/2018

[views]

Izložba „Meteoriti, glasnici Svemira“ autora Aleksandra Lukovića kustosa mineraloga, predstavlja jedinstvenu priliku da se šira javnost upozna sa nekoliko najvrednijih originalnih eksponata koji su baština u Prirodnjačkom muzeju. Navešćemo najpoznatije a to su: Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski meteoriti kao i nekoliko drugih meteorita. 

Izložba traje od 11. aprila do 11. maja 2018. godine.

trong>Važno je napomenuti da su meteoriti sa naših prostora, verni pratioci Muzeja od njegovog osnivanja. Za njih se vezuju imena velikana Srpske nauke, prosfesora Josifa Pančića i Jovana Žujovića, koji su prikupili i proučili fragmente ovih meteorita (Sokobanjski i Jelički) a dobijene rezultate publikovali krajem XIX veka. Oni su formirali i prve zbirke meteorita – J. Pančić je u zamenu za fragmete Sokobanjskog meteorita formirao zbirku od 92 eksponata, ali nažalost sudbina te zbirke ostaje nepoznata. Pored meteorita sa naših prostora biće izloženi meteoriti sa svetski poznatih lokacija, kao što su Kanjon dijablo, Mundrabilja, Henberi itd.

Meteoriti su uvek interesantna i jako atraktivna tema, s obzirom da gotovo svi znaju za njih što iz naučno popularne literature, sa filma i sl. Često se greši u vezi identifikacije meteoritskog materija, prepoznati meteorit nije lako, čak i kada je njegov pad primećen. Kroz izložbu posetioci će imati mogućnost da nauče kako da razlikuju meteorit od običnog stenskog materijala sa Zemlje, a saznaće i pojedine elementarne stvari poput: porekla, podele, važnosti izučavanja ove pojave i dr. Kao što se može zaključiti glavni ciljevi ove izložbe su edukacija i popularizacija. 

Uštedite i do 3000 din sa nama !!!Iz navedenih razloga u tu svrhu smo postavili i maketu kratera, meteorite u prirodnoj veličini tj. kako su oni nađeni na lokalitetu, infinity room (interesantu za decu i radoznale) koja predstavlja beskrajnost Svemira itd. Sa edukativnog aspekta izložba sadrži veliki broj informacija, koje su svedene na lako razumljiv način kombinovanjem slike i teksta i prate izložene eksponate.

Svakako treba napomenuti, da usled svega što se dešavalo na ovim prostorima u poslednjih 100 godina, zbirka meteorita ostaje uskraćena za dva veoma vredna meteorita Guča i Čačak, koji su verovatno postali ratni plen tokom Prvog ili Drugog svetskog rata.

VESTI GRADA PARAĆIN