DECI U ČAST-Novi festival „ZVRČAK“ u Paraćinu !!

  • Autor: Danijela Stojanović

22/06/2018

[views]

Paraćin- „Zvrčak“ je prvi festival starih dečijih igara. Okupiće 47-oro malenih takmičara i sve drugare navijače. Ovaj vremeplov koji će roditelje sigurno vratiti u detinjstvo biće održan u subotu, 23.06.2018 godine na platou ispred spomenika Branku Krsmanoviću u Paraćinu, u periodu od 9-12 sati. Pokrovitelj festivala je kompanija CRH Srbija.

astiš, školica, bunar od kunina, čija vojska, trka u džakovima…samo su neke od igara kojih su se igrala deca pre tridesetak godina.Sređujući potkrovlje pronašla sam svoj omiljeni kliker staklenac, „tesko zarađen“ i poželela da i današnji mališani uživaju u ovim igrama“ – priča nam Biljana Stanisavljević, predsednica UG „Mali Centar Za Velika Dela“, i idejni tvorac festivala, i dodaje “ Mi iz Malog Centra, imajući u vidu drastične posledice sedenja dece ispred kompjutera kao što su deformiteti kičme, stopala i gojaznost, odlučili smo da deci ponudimo novi – stari način zabave. A to je radost igranja sa drugarima, napolju  na poljančićima i igralištima.“
Ideja festivala je da animira decu i probudi u njima želju i potrebu da se što više kreću i igraju. Stare dečije igre pružaju priliku da se deca odvoje od kompjutera, mobilnih telefona i tableta, da budu u prirodi, druže se, razvijaju motoriku, takmiče se i uvažavaju, uče da gube i pobeđuju. I što je najbitnije, za ove igre nisu potrebni skupi rekviziti, dovoljna je kreda ili parče lastiša.

Učesnici prvog festivala, kako nam je rekla Biljana biće učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola. Gost festivala biće dečiji hor Dar koji će premijerno izvesti himnu festivala „Šta je dete bez igara“. Tekst za ovu pesmu napisala je Bilhana Stanisavljević, muziku Maja Nešić a aranžman Igor Đoković.

Biljana nam je na kraju razgovora rekla i svoju želju, odnosno želju centra -„U planu „Malog Centra Za Velika Dela“ je sa „Zvrčak“ postane festival sa dugom tradicijom, da ima još više takmičara i još više igara“
Ostali smo zadivljeni idejom o buđenju naše dece i vraćanju u stvarni svet igara, gde nije sve samo aplikacija.
Malom Centru Za Velika Dela želimo puno uspeha u radu, a „Zvrčku“ da postane tradicija koja nam treba.

VESTI GRADA PARAĆIN