U ponedeljak 3 nova predavanja na yt kanalu KC Novog Sada

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: KC NS

Novi Sad-U novosadskom Kulturnom centru biće održana 3 predavanja u ponedeljak.

Predavanje Muharema Bazdulja na temu „Osmeh Kraljevića Marka“ možete pogledati 23. januara u 20.00 časova na Jutjub kanalu KC NS.

U prvom predavanju novog ciklusa „Svedoci Atlantide“, pod naslovom „Osmeh Kraljevića Marka“, Muharem Bazdulj će govoriti o francuskoj književnici Margarit Jursenar s fokusom na njenu fascinaciju srpskom narodnom epikom. Nakon dvanaest predavanja iz ciklusa „Arheologija Atlantide“ koja su se bavila skrajnutim ličnostima srpske i jugoslovenske kulture, novi ciklus „Svedoci Atlantide“ biće posvećen velikim inostranim kulturnim i istorijskim figurama koje su svojim delom participirale u kulturi Srbije i jugoslovenskog potkontinenta uopšte.

Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića na temu „Branimir Džoni Štulić – tri puta najvećiˮ možete pogledati 23. januara u 21.00 čas na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „Jelisejski sporazum: povodom 60 godina od potpisivanja” možete pogledati 23. januara u 22.00 časa na našem Jutjub kanalu.

Šarl de Gol i Konrad Adenauer su 22. janaura 1963. godine potpisali sporazum koji je označio francusko-nemačko pomirenje nakon decenija sukobljavanja i ratova. Povodom obeležavanja 60 godina od potpisivanja Jelisejskog sporazuma, koji je jedan od istorijskih prekretnica ka evrointegracijama, predavanje prezentuje francusku i nemačku politiku toga doba. U središtu interesovanja su značaj Jelisejskog sporazuma za postojanje i funkcionisanje Evropske unije, kao i ciljevi politika Šarla de Gola i Konrada Adenauera. Pažnja će biti poklonjena kasnijim i savremenim tumačenjima Jelisejskog sporazuma, Sporazumu u Ahenu (2019) koji su potpisali Angela Merkel i Emanuel Makron, kao i izjavama da Jelisejski sporazum i pomirenje Francuske i Nemačke mogu biti model za države i narode na Balkanu.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA NOVI SAD