Predavanje Milovana Balabana „Karađorđevo pravoslavlje“ na Jutjub kanalu KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor, video: KC NS

Predavanje istoričara Milovana Balabana na temu „Karađorđevo pravoslavlje“ (25. 9. 2023) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Ovomesečna tribina istoričara Milovana Balabana predstavlja pokušaj da se prikaže duh iz kojeg je izronio Karađorđe a to je zavetni duh srpskog naroda koji je sačuvan tokom turskog ropstva i koji je, zahvaljujući delovanju Pećke patrijaršije bio jedan motivacioni i živototvorni duh koji je dao srpskom narodu nadu i snagu za trpljenje.

Kada je mera trpljenja pređena, došlo je do dizanja ustanka a na čelu tog ustanka bio je Karađorđe. Njegoš ga opisuje kao heroja i zavetnog junaka koji je uspeo da na talasu tog duha povede narod koji je bez sve logistike koja je potrebna za rat i borbu, uspeo da povede narod u boj i da udari temelje za konačno oslobođenje od vekovnog neprijatelja.

Karađorđe je izronio iz pravoslavnog duha, on je praktikovao pravoslavlje i obnavljao hramove ugledavši se na nemanjićku tradiciju. On je svojom žrtvom utrasirao put, kako ističe Balaban, koji će srpski narod u budućnosti slediti do konačnog oslobađanja od vekovnog neprijatelja sa Bosfora.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

KULTURA VESTI GRADA VESTI GRADA NOVI SAD VESTI GRADA TOPOLA