Predavanje istoričara dr Nemanje Devića „Ustanak u Srbiji 1941. godine” na Jutjub kanalu KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: KCNS

Predavanje istoričara dr Nemanje Devića na temu „Ustanak u Srbiji 1941. godine” (19. 1. 2023) možete pogledati na Jutjub kanalu.

Foto: M.Stojković

Januarsko predavanje Nemanje Devića posvećeno je masovnom ustanku u Srbiji 1941. godine koji je počeo saradnjom vojno-četničkih i partizanskih odreda. Ustaničke aktivnosti su veoma brzo proširene, što je rezultiralo stvaranjem široke slobodne teritorije od Save do Uvca.
U početku su vršene diverzije i sabotaže po gradovima. Pristupanjem Ravnogorskog pokreta ustanku, krajem avgusta, dolazi do bitke za Loznicu i oslobođenja prvog grada.

Septembra 1941, kada je ustalo srpsko selo, ustanak dostiže svoj zenit. Ustanici su zaposedali gradove koje su nemačke jedinice užurbano napuštale. Oružani ustanak ubrzo zahvata veći deo okupirane Srbije. Oslobođene su velike teritorije u zapadnoj i istočnoj Srbiji. Na tlu zapadne Srbije stvorena je najveća slobodna teritorija u okupiranoj Evropi.

Istoričar dr Nemanja Dević na predavanju je potcrtao i pratiocima Jutjub kanala Kulturnog centra Novog Sada približio karakteristike ustaničkog procesa 1941. godine, govoreći potom o uređenju oslobođenih zona, posebno se na kraju osvrćući na mirnodopsku klimu koja je kratko vladala među srpskim narodom do početka građanskog rata.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA VESTI GRADA NOVI SAD