Predavanje Gorana Šarića „Nasilje u školama – uzroci i posledice“ na Jutjub kanalu KCNS

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor, foto, video: KC NS

Predavanje katoličkog teologa Gorana Šarića na temu „Nasilje u školama – uzroci i posledice“ (10. 5. 2023) možete pogledati na Jutjub kanalu KC NS.

Mučnu i bolnu temu o kojoj govori „preko reda“, a ističe kako je to trebalo uraditi i ranije, Goran Šarić posvećuje uspomeni na tragično stradalu decu i čuvara iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.
On navodi kako su mnogi iz raznih sfera društva upozoravali da se ovakve stvari mogu desiti u školi i apeluje na majke i sve one koji se bave pedagogijom i odgojem dece da pažljivo saslušaju tribinu u kojoj razložno govori o uzrocima, posledicama ali i mogućim rešenjima za predupređivanje ovog problema.
Pre same priče o nasilju, Šarić podseća na trend lešinarenja koji je podjednako ozbiljan, a koji je u sve većoj meri prisutan u medijima. Zbog stravičnih zločina region je pokazao da je ujedinjen u iskazivanju tuge, ali ne sasvim.
Naime, tragična smrt dece iskorišćena je kako bi se u više navrata javili „autošovinisti da pljunu po srpskom narodu“. „Ja ne kažem da je stanje u Srbiji dobro, ali ne možete narativom vaših neprijatelja kritikovati svoj narod“, navodi Šarić i upozorava na trovački karakter pojedinih medija.

Utvrđeno je da je za samo godinu dana vršnjačko nasilje u porastu za 40 posto, a kao osnovni uzrok velikog broja problema Šarić imenuje disfunkcionalnu porodicu:
„Pokaži mi problematično dete i ja ću ti pokazati razorenu porodicu“.
Ostali uzročnici su prisutnost nasilja i nemorala u medijima – zbog čega se ovakvo ponašanje prihvata kao sredstvo rešavanja problema i način za isticanje, zatim neadekvatnost školskih programa koji podrazumevaju bujanje dečjih prava i forsiranje individualnosti, te kultura tolerancije na nasilje koje se slavi kao hrabro ponašanje, nezdrava hrana puna hormona, darvinizam koji afirmiše borbu za opstankom, omalovažavanje vere i ruganje prirodi.

Podsećajući na reči Saše Borojevića, Šarić navodi kako je svako dete ili zlostavljač ili žrtva ili posmatrač ili pomagač i slikovito objašnjava promene u obrazovnom sistemu nabrajajući problemske situacije i načine njihovog rešavanja 1981. i 2011. godine. Predlozi za prevenciju nasilja u školama bazirani su na idejama Ranka Rajovića, gde je kao naročito važno istaknuto vraćanje autoriteta nastavniku. Osim toga, potrebno je usporiti protok informacija koje dolaze do deteta, ograničiti mu pristup društvenim mrežama i sakriti od njega neprihvatljive sadržaje, a uvesti što više kretanja. Šarić preporučuje i adekvatnu literaturu koja tretira ove probleme i podseća na molitvu pastora Džoa Rajta za sve nas koji smo „izgubili duhovnu ravnotežu i izokrenuli sve vrednosti“.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA VESTI GRADA NOVI SAD