Počinje 23. Festival evropskog i nezavisnog filma EURO-IN FILM u Novom Sadu !!!

  • Izvor: KC Novi Sad

26/11/2019

N. Sad-Premijernim prikazivanjem ostvarenja „Film, Manoel de Oliveira i ja“ počinje 23. Festival evropskog i nezavisnog filma EURO-IN FILM.

. De Oliveria je bio najstariji, aktivni režiser na svetu. Živeo je  107 godina. Prvi film je snimio daleke 1931. godine, a iza sebe je ostavio preko 50 dugometražnih  i dokumentarnih filmova. Preminuo je 2015. godine.

Smrt Manoela de Oliveire ostavila je veliku prazninu u portugalskoj kinematografiji. Žoao Boteljo, reditelj ostvarenja koje ćemo imati priliku da pogledamo, bio je njegov učenik, ujedno i prijatelj poslednjih 40 godina. Poželeo je da napravi omaž svome učitelju, kako bi mu se na taj način zahvalio na svemu što je od njega naučio. Film nam predočava jedinstvenu priču čoveka koji je živeo duže od jednog veka, pa i dan danas živi kroz rad i stvaralaštvo svog naslednika. Film nam govori o životnim principima, jedinstvenim metodama režije ovog umetnika, o životu u kome se bukvalno sve vrtelo oko filma. Takođe govori o neponovljivom umetničkom stilu koji je oblikovao svetsku kinematografiju i naslutio kako će se ona dalje razvijati.

Ulaz je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta, potrebno je rezervisati ulaznice na broj 062/791-120.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

EURO-IN FILM je promotorni i promotivni festival evropske filmske kulture i umetnosti i profesionalnog nezavisnog filma koji:

– promoviše aktuelnosti u evropskom i nezavisnom profesionalnom filmu;

– reafirmiše uspešne filmove i manifestacije iz međunarodne kulturne razmene i saradnje;

– promoviše, konstatuje ili otkriva tendencije različitih vrsta evropskog i nezavisnog filmskog stvaralaštva u sferi pokretnih zvučnih slika, i obeležava važne jubileje filma;

– organizuje diskusije sa kompetentnim učesnicima o filmovima i njihovim akterima;

– afirmiše dela novosadskih filmskih radnika koja prevazilaze lokalne granice;

– promoviše evropske i nezavisne filmove na svim standardnim nosačima slike i tona iz svih grana eksploatacije, a preferira nove tehnologije slike i zvuka;

– podstiče bioskope i televizije da prikazuju evropske i nezavisne filmove;

– promoviše novu vrednu filmsku literaturu i filmsku izdavačku delatnost;

– podstiče i afirmiše naučno i stručno istraživanje i kooperaciju naučne i stručne misli u oblasti evropskog i nezavisnog filma putem organizacije svrsishodnih tematskih skupova, radionica, sufinansiranja i drugih oblika podrške ovakvim poduhvatima;

– podseća na korene istinski vrednog filmskog stvaralaštva, sa osvrtom na naše podneblje.

EURO-IN FILM je festival otvorene forme i sadržaja sa otvorenim srdačnim pozivom svim dobronamernicima evropskog i nezavisnog filma na konstruktivnu saradnju. Kao istinski praznik filma, ne teži konkurenciji i konfrontaciji sa ostalim festivalima i filmskim promoterima u Srbiji, Evropi i filmskom svetu uopšte, jer u njima vidi saradnike na sličnom poslu, a ne konkurente. Svoj dignitet Festival doseže sadržajem, kulturološkim domašajima i pozitivnom uticajem,  trudeći se da bude smislen, kreativan, gostoljubiv i nadasve životan.

Filmski program Kulturnog centra Novog Sada selektuje, uređuje, organizuje i realizuje Festival u saradnji sa svojom autohtonom saradničkom mrežom i brojnim prijateljima filma.

Zbog značaja i inventivnosti, Festival finansijski i moralno podržavaju odgovarajući resori Grada Novog Sada, AP Vojvodine i Republike Srbije, kao i odgovarajuće inostrane i međunarodne asocijacije, organizacije i partneri. Tradicionalno se održava svake godine od 4. do 28. decembra, s tim što, kao i slične velike tvorevine, ima svoje brojne pre i post-festivalske manifestacije.

VESTI GRADA NOVI SAD