Održana tribina „Svet 2019. godine“ u Novom Sadu !!!

  • Izvor, foto : KC Novi Sad

19/12/2019

U okviru ciklusa Razgovori o geopolitici, tribina „Svet 2019. godine“ održana u sredu 25. decembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

U osvrtu na događaje koji su obeležili godinu na isteku, Vukašinović je izdvojio izjavu francuskog predsednika Makrona, koji kaže da smo savremenici kraja zapadne hegemonije. Ta izjava, rekao je u nastavku autor, nije data slučajno baš na 30. godišnjicu pada Berlinskog zida.

– Jubilej je tiho i bez pompe obeležen baš zato što su posledice krize na Zapadu veoma izražene – kazao je Vukašinović navodeći da je uzrok takvoj krizi to što se posle pada Berlinskog zida sam Zapad nije transformisao.

Zapad je propustio priliku da se prilagodi novom svetskom poretku. U međuvremenu, evroazijski džinovi Kina, Rusija i Indija su im se izmigoljile. Zapad od tog svog trijumfalizma nije video da, za razliku od zapadnih političkih društava, postoje adrese na kojima se može razgovarati i na kojima postoji elementarna saglasnost o tome šta je javni interes.

-Na Zapadu toga nema zato što je proces podilaženja javne sfere interesima krupnog kapitala dosegao neverovatne razmere. Reakcija na te procese su i pobeda Trampa u Americi i Bregzit u Velikoj Britaniji – rekao je Vukašinović.

Ukazujući na regresiju „istorijskog Zapada“ autor je naveo i  druge događaje koje je nazvao „hapšenjem ideje slobode“ ne misleći, pri tom, samo na Asanža koji je ove godine uhapšen zbog istine koju je napisao, na Snoudena i mnoge druge, nego i na stalno nastojanje globalističke elite na Zapadu da neprekidno promoviše, u svim pravcima, nekadašnju ideju permanentne revolucije. Reč je o opsesiji da se društvo neprekidno menja uprkos našoj volji.


reklama 44 (1140 x 140)
reklama 33 (1140 x 140)

Zanimljiv za analizu autoru tribine je i Pokret za zaštitu klime koji se bori protiv globalnog zagrevanja. Taj pokret sadrži sve karakteristike novog totalitarizma, a u mnogim segmentima gori je od komunističkog. Pod izgovorom zaštite planete nameću se nova pravila ponašanja s krajnjom idejom da se redefiniše tradicionalna društvena struktura, uključujući porodicu i tradicionalni brak muškarca i žene.

– Cilj je da se redefiniše svetska privredna struktura u korist zapadnih korporacija. Njih ne zanima klima, nego zaustavljanje industrijskog razvoja evroazijskih džinova. Žele da trasformišu svoj finansijski sistem koji je u velikoj krizi i da nametnu sopstvenim građanima nove poreze uz promociju katastrofičnog scenarija da će planeta da nam se sruši, bezmalo, svakog trenutka – kazao je Vukašinović.

Za Srbiju, smatra autor, ovo je bila godina otrežnjenja, jer smo, takođe, zahvaljujući Francuskoj saznali da nikada nećemo biti primljeni u Evropsku uniju. Dodao je da se u svim strateškim dokumentima, nastalim pod SAD i EU, Srbija i srpske zemlje i ne tretiraju kao deo evropskog kulturno-civilizacijskog i hrišćanskog kruga.

Logičan je zaključak da su za nas jedina realnost evroazijske integracije. Dobro je da je naša zemlja najzad ušla u taj savez što je veoma važno za našu privredu i za naš povratak u Evropu, kojoj mi kulturno i civilizacijski pripadamo. Zahvaljujući tim integracijama mi postajemo interesantni i Evropi.

Na kraju, u osvrtu na dodelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu, Vukašinović je kazao da je to dobar znak. Taj vrsni pisac je odavno zaslužio tu nagradu, ali je stradao zbog zastupanja istine o Srbima.

VESTI GRADA NOVI SAD