„Antićevi dani“ u Herceg Novom od 2. do 10. oktobra 2023.

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: KC NS

O manifestaciji

Kulturni centar Novog Sada već 16 godina organizuje manifestaciju „Antićevi dani“ koja je od izuzetnog značaja za grad Novi Sad.

Još 2007. godine na predlog tadašnjeg predsednika Skupštine grada Zorana Vučevića oformljen je Odbor manifestacije i ustanovljena je Nagrada „Miroslav Antić“ koja se dodeljuje za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziku objavljene predhodne godine. Nagrada podrazumeva novčani iznos i novu zbirku pesama u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Manifestacija se realizuje svake godine u martu mesecu na više lokacija u gradu.

Pored književnog i stručnog dela programa, posebnu pažnju posvećujemo raznovrsnosti, pristupu i programima namenjenim deci i omladini. Smatramo da je takav pristup izuzetno važan jer na taj način negujemo i čuvamo našu kulturu i stvaramo novu, kvalitetnu publiku koja će posećivati kulturne sadržaje širokog spektra. Osluškujući potrebe i interesovanja mladih, trudimo se da kreiramo programe i sadržaje koji će njima biti interesantni i koji će ih inspirisati i navesti da sami promišljaju i stvaraju nove forme kreativnog izražavanja koje se temelje na nacionalnoj kulturnoj baštini.

Poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“ (2. oktobar 2023)

Poetsko-dokumentarni film „Bluz garavih sokaka“ na jedinstven način prikazuje bogatstvo romske kulture, njihov senzibilitet, običaje, emocije, odnos prema prirodi i životu, zahvaljujući Antićevoj poetici i načinu na koji ih je predstavio u svojim pesmama u zbirci „Garavi sokak“. Film je omaž raskošnom talentu Miroslava Antića i doprinosi boljem razumevanju Roma, približavanju njihovog načina života i odnosa prema životu široj zajednici i većoj vidljivosti njihove kulture i tradicije.

Scenario i režija: Dušan Stojanović

Producent: Sunčica Marković

Književno veče Blagoja Bakovića, dobitinika Nagrade „Miroslav Antić“ za 2023. godinu (3. oktobar 2023)

Blagoje Baković je rođen 4. aprila 1957. godine u Bojištima kod Bijelog Polja, u Crnoj Gori. Osnovnu školu pohađao je na Slijepču Mostu i u Ravnoj Rijeci, gimnaziju u Bijelom Polju, a studije književnosti na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Spada među najnagrađivanije srpske pesnike. Živi u Vrbasu.

Za knjigu pesama „Nije to moja voda“ dobio je Nagradu „Miroslav Antić“ 2023. godine.

Izložba „Garavi sokak“ (2–10. oktobra 2023)

Izložba plakata s izborom pesama iz zbirke „Garavi sokak“ Miroslava Antića uz objašnjenja i analizu pesama. Autori izložbe: Jelena Dragović i Aleksandar Ružičić.

Predavač KCNS, istoričar Srđan Graovac, čije tribine se jednom mesečno održavaju u Novom Sadu i na platformi Jutjub, od 2017. godine do danas imaju oko milion i petsto hiljada pregleda, nastupiće 4. oktobra u Njegoševoj školi u Herceg Novom. Tema predavanja msr Graovca glasi: „Njegošev pogled s Lovćena“. Plodonosna saradnja JUK „Herceg Fest” i KCNS zacrtana je dogovorom direktora dve ustanove: Tatjane Ateljević i Bojana Panaotovića. Pre nekoliko meseci pred prepunim tribinama, na tragu rečenog dogovora čelnih ljudi kulturnih ustanova Novog Sada i Herceg Novog, gostovao je katolički teolog i redovni predavač KCNS Goran Šarić. U čast čuvenog vladike, vladara, pesnika i filozofa Petra II Petrovića Njegoša Graovac će govoriti u školi koju je upravo vladika pohađao u Herceg Novom.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

VESTI GRADA NOVI SAD