Profesor Slobodan Marinković održao predavanje u kraljevačkom muzeju

PR tekst KLAVIRSKI KUTAK-unapredite svoje muzičke sposobnosti

Izvor: Narodni muzej Kraljevo/Darija Petrović

Predavanje prof. Slobodana Marinkovića „Tehnike vitraža“ održano je u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo, u utorak, 7. februara 2023, sa početkom u 17 sati, u okviru izložbe „Magija stakla: Predmeti od stakla iz Etnološke zbirke pokućstva Narodnog muzeja Kraljevo“.

Publici se najpre obratila Violeta Cvetanoska, viši kustos Narodnog muzeja Kraljevo i autorka izložbe „Magija stakla“. Ona je pozdravila posetioce i predstavila predavača, Slobodana Marinkovića, redovnog profesora na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, koji se preko dve decenije bavi stvaranjem u staklu.

U okviru svog predavanja, Slobodan Marinković se najpre osvrnuo na istoriju upotrebe stakla i pojavu samih vitraža početkom XI veka u Evropi, u crkvenoj umetnosti. Predavač je, pored bogate prezentacije, pripremio i uzorke materijala, alate, kao i nekoliko svojih umetničkih radova u staklu, kako bi publika lakše razumela principe tehnika o kojima je reč. Predstavljene su izvorne tehnike vitraža: francuska tehnika mekog olova kao i tifani tehnika, koje se mogu uzajamno kombinovati.

Treća je grizaj tehnika, koja se odnosi na slikanje na staklu sa zapecanjem. Pored toga predavanje je obuhvatilo i savremenu tehniku fuzionog stakla, nastalu iz izvornih tehnika, koja podrazumeva termičku obradu ovog materijala, a kojom se Slobodan Marinković, kao umetnik dugo i uspešno bavi.

yt

PRIJATELJ  TEKSTA

SRBIJA GRADOVI VESTI GRADA VESTI GRADA KRALJEVO