BELE POKLADE kod PALME u Končarevu!!!

21/02/2018

Jagodina- Meštani jagodinskog sela Končareva organizovali su u nedelju na hrišćanski praznik Bele poklade, kolonu sa više fijakera u kojoj su učesnici bili maskirani, kao što se to radilo pre dva i po veka pa do danas.

style=“text-align: center;“>foto fb D. M. Palma printscreen

Nakon što su obišli više domova u Končarevu i okolnim selima, kako kažu kolona “komendija” , posetila je i dom Dragana Markovića Palme, koji ih je dočekao, kao nekada, sa porodicom i prigodnim poklonima, a po tradiciji svim učesnicima poklonjena su jaja.

“Hvala vam što poštujete srpsku tradiciju i mi Srbi moramo da poštujemo našu pravoslavnu veru. Ova je tradicija stara oko 250 godina i želim da vam se zahvalim što baš vi koji imate malo više godina hoćete da pokažete mladima kako je to nekada bilo. Čestitam vam i hvala vam što je mlada žensko, a mladoženja muško” , rekao je Marković svojim gostima, od kojih su dvoje bili maskirani u mladoženju i mladu.

“Kod nas čak i u komendijama, mlada je žensko, a mladoženja muško” , poručio je Marković.

Učesnici kolone na Bele poklade u Končarevu, ispred kuće porodice Marković, zaigrali su kolo i na trenutak je sve izgledalo kao u stara vremena.

VESTI GRADA JAGODINA